Ga naar de inhoud
Misdaad

Agent die betrokken was bij dood George Floyd op borgtocht vrij

Thomas Lane Beeld © AFP

Thomas Lane, één van de vier agenten die op 25 mei betrokken waren bij de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis, is onder voorwaarden vrijgelaten. Hij betaalde een borg van 750.000 dollar (bijna 660.000 euro).

Lane blijft verdachte in het onderzoek naar de dood van Floyd. Hij wordt onder meer beschuldigd van het hulp bieden aan en aanmoedigen van doodslag.

Een groot deel van het bedrag dat als borg moest worden betaald, is bijeengehaald via een publieke actie die door Lanes ouders werd opgezet. De advocaat van Lane stelde eerder deze week dat zijn cliënt meende dat hij op een correcte manier zijn werk deed.

Paul
lees meer:
Paul McCartney voelt zich ziek en boos om dood George Floyd

Derek Chauvin, J. Alexander Kueng en Tou Thao, de drie andere verdachten in de zaak die wereldwijd leidde tot massale antiracismeprotesten, blijven vastzitten. Hoofdverdachte is Chauvin, die minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte. Hij wordt beschuldigd van doodslag.  

Op videobeelden is te zien dat Lane en Kueng hun collega Chauvin helpen om Floyd tegen te grond te houden. Thao staat tussen de omstanders en de arrestant, die keer op keer duidelijk maakt dat hij niet kan ademen.

Floyd werd dinsdag in Houston begraven.