Ga naar de inhoud
Misdaad

'Kroongetuige Nabil B. weigert medewerking in zaak Taghi'

Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor het Marengo-proces. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. is gestopt met het beantwoorden van vragen van advocaten en de officieren van justitie. Dat meldt NRC. Aanstaande maandag zal volgens de krant blijken waarom de kroongetuige zijn mond houdt.

Een groot deel van de aanwijzingen tegen de zestien andere verdachten in het kolossale Marengo-proces komt uit de verklaringen van kroongetuige Nabil B. De samenwerking tussen de verdachte en justitie betekende een grote doorbraak in het onderzoek naar de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Vrijdag bleek dat Nabil B. is gestopt met het beantwoorden van vragen in besloten zittingen bij de rechter-commissaris. Maandag zal tijdens een openbare zitting in de rechtbank besproken worden wat precies de reden is van het besluit.

Familie
Lees ook:
Familie kroongetuige Nabil B. in de clinch met rechtbank

Al meerdere keren zou Nabil B. tegen de rechter-commissaris hebben gezegd dat hij niet meer op bepaalde vragen in wil gaan. Het gaat om vragen die hij verplicht moet beantwoorden op grond van de kroongetuigendeal die hij met het Openbaar Ministerie heeft gesloten. Mogelijk is het ontbreken van een advocaat aan de zijde van Nabil B. één van de redenen. Al eerder legden meerdere advocaten vanwege veiligheidsredenen de verdediging neer.

Volgens NRC hebben advocaten van andere verdachten de rechter-commissaris verzocht om de kroongetuige te laten gijzelen. Zo kan gedwongen worden om hem antwoord te laten geven op vragen. Maar de rechter-commissaris heeft die stap nog niet genomen, mede omdat Nabil B. aanstaande maandag over zijn beweegredenen zal spreken in de rechtbank.

Eerder werden er grove fouten gemaakt in het Marengo-proces. Bekijk hier wat RTL Boulevard-deskundige John van den Heuvel daar eerder over zei:

Opnieuw blunder van het OM: foto's Nabil B. uitgelekt

06:08
Bron: RTL Boulevard