Misdaad

Advocaat Inez Weski: 'Taghi is mishandeld'

06 maart 2020 11:40
de advocaat van Ridouan Taghi bij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught. (Archieffoto) Beeld © ANP

Volgens Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, is haar cliënt bij zijn aanhouding in Dubai flink toegetakeld.

"Verdere medische zorg werd hem onthouden"

Weski zei vrijdagochtend in de de rechtbank: "Cliënt is bij arrestatie zodanig mishandeld dat zijn gezicht onherkenbaar was door zwellingen en verwondingen en dat hij nauwelijks kon lopen." Op het vliegveld moest hij zich tot op zijn onderbroek uitkleden. Hij kreeg handboeien en een blinddoek om en een koptelefoon op. Volgens Weski 'over zijn kapotte neus en pijnlijke hoofd'. Een van zijn ogen was dichtgeslagen en zijn neus zou zijn gebroken. Taghi zou daarover hebben geklaagd, maar hem werd opgedragen zijn mond te houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ridouan Taghi houdt kaken stijf op elkaar tijdens verhoor

Er was in het vliegtuig een arts aanwezig. Maar die zou alleen maar hebben gekeken naar Taghi’s hart, waarop Weski concludeerde dat het mishandelen daarmee doorging. "Verdere medische zorg werd hem onthouden." Overigens moest de koptelefoon ervoor zorgen dat Taghi niks kon horen, maar omdat het geluid niet was aangezet, kon hij horen dat de aanwezigen volgens Weski 'in een feeststemming verkeerden'.

Weski hekelde de gang van zaken rondom de aanhouding. "Cliënt werd 16 december om 3.45 uur ‘s ochtends gearresteerd. Arrestatie is een groot woord, want er is geen grondslag verstrekt." Volgens Weski is er sprake van een ‘buitenwettelijke uitzetting’, en was er door de snelle overbrenging naar Nederland geen kans hem bij te staan bij aankomst in Nederland. Verder zijn er volgens haar tijdens de aanhouding geen tolk of rechter aan te pas gekomen. Ze sprak van vergaande schendingen van mensenrechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles wat je moet weten over het proces rondom Ridouan Taghi

Eenmaal in Nederland gingen de ontberingen volgens haar door. "Cliënt blijkt in een helikopter naar de EBI te zijn overgevlogen, nog steeds in de kleding die hij in Dubai al aan had. De deur van de helikopter moest in ijskoud weer open blijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore