Ga naar de inhoud
Misdaad

Familie gezin Ruinerwold reageert op onderzoek

Beeld © ANP

De familie van Gerrit Jan, de vader van het gezin dat jarenlang onder de radar bleef met zijn kinderen in Ruinerwold, heeft aan RTL Boulevard een verklaring gestuurd. Dit is niet de verklaring van de kinderen van Gerrit. Dino, Shin en Marjan komen nog met een eigen verklaring. Lees het hier volledig:

"De familie is sindsdien onkundig gebleven van het bestaan van overige kinderen"

"De familie heeft met ontsteltenis kennis genomen van de gebeurtenissen in Ruinerwold. Afgelopen dagen werden we door een familielid geïnformeerd over de identiteit van het aangetroffen gezin. De heer G.J. van D. heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw alle banden verbroken met zijn naaste familie. Hij heeft ons gemaand geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen."

Ruinerwold-verdachte
Lees ook:
Ruinerwold-verdachte Josef B. blijft langer vastzitten

"Acht jaar geleden hebben drie kinderen van G.J. van D. het gezin in Hasselt ontvlucht en hebben contact opgenomen met hun broer uit eerder huwelijk, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten. De familie is sindsdien onkundig gebleven van het bestaan van overige kinderen. In juli 2017 is de moeder van G.J. van D overleden. Speuracties van twee notarissen om de verblijfplaats van G.J. van D. te achterhalen via de basisregistratie personen en het register voor niet ingezetenen leverden niets op."

'Vader
Lees ook:
'Vader gezin Ruinerwold uit Moonsekte gezet’

"Tevens werd de familie te kennen gegeven dat bij een eventuele opsporing van G.J. van D. de familie onkundig zou worden gehouden van zijn verblijfplaats (AVG wetgeving). Op dit moment is het de uitdrukkelijke wens van de familie om het aangetroffen gezin te ondersteunen en bij te staan. De vader van G.J. is dement en verblijft in een gesloten inrichting. We zullen de regionale politie alle informatie geven die nodig is om de achtergronden van dit drama op te helderen. De familie stelt daarbij prijs op privacy en heeft geen behoefte om tegemoet te komen aan de sensatiezucht van een aantal persmedia."

Hoewel de familie schrijft dat de kinderen acht jaar geleden het huis van hun gezin zijn ontvlucht, blijkt dat ze op dat moment contact op hebben genomen met hun andere familieleden. Hoogstwaarschijnlijk verlieten de kinderen negen jaar geleden, in 2010, toen het gezin naar Ruinerwold verhuisde. 

Naast de zes kinderen die in de woning van Ruinerwold werden aangetroffen door de politie, zijn er nog vier kinderen die eerder het gezin ontvluchtten. Naast de drie kinderen die in 2010 het huis verlieten, vertrok een andere zoon (40) al in de jaren tachtig het gezin. Dat gebeurde op het moment dat de broers en zussen het contact met Gerrit Jan verbraken.