Misdaad

Brendan Dassey vraagt om gratie in Making a Murderer-zaak

03 oktober 2019 07:31 Aangepast: 03 oktober 2019 07:54
Beeld © Netflix

Brendan Dassey, de wereldberoemde hoofdpersoon van Netflix-serie Making a Murderer, gaat de gouverneur van Wisconsin vragen om gratie te verlenen. Dat meldt CNN. Hij werd als 17-jarige veroordeeld voor de moord op fotografe Teresa Halbach en zit nu al meer dan tien jaar achter de tralies.

"Brendan Dassey was een 16-jarig, zwakbegaafd kind toen hij weg werd gehaald van school"

In Making a Murderer wordt het proces van Brendan en zijn oom breed uitgemeten. Het verhaal ging de hele wereld over door de vele wendingen, waardoor het niet duidelijk was of de twee mannen nou schuldig waren of niet. Als 16-jarige biechtte de zwakbegaafde Brendan op dat hij had geholpen bij de verkrachting van en moord op Halbach. Maar zijn advocaten stellen nu dat de man op vrije voeten zou moeten komen, omdat er geen fysiek bewijs was van zijn aanwezigheid bij de moord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verrassende wending in zaak Making a Murderer

"Brendan Dassey was een 16-jarig, zwakbegaafd kind toen hij weg werd gehaald van school en slachtoffer werd van een bijzonder gebrekkig rechtsproces", staat in de petitie aan de gouverneur te lezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordzaak uit Making a Murderer wordt mogelijk heropend

Het is de zoveelste wending in het verhaal van Brendan, wiens zaak internationale aandacht kreeg door de Netflix-serie. In 2016 werd zijn originele veroordeling tenietgedaan, en de openbare aanklager van de staat Wisconsin probeerde hem uit de cel te krijgen. Dat werd gestopt door een andere rechtbank, maar in juni 2017 werd toch besloten om Brendan vrij te laten. Slechts enkele maanden later besloot de rechtbank om toch de originele bekentenis als waarheid te beschouwen, waardoor Dassey in de cel bleef.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore