Misdaad

Peter R. de Vries: 'War on drugs heeft geen effect'

28 augustus 2019 20:54 Aangepast: 28 augustus 2019 21:30

De Nederlandse politiek moet ‘dealen’ met de werkelijkheid dat er drugs worden gebruikt in Nederland. Dat meldde de misdaadverslaggever woensdag in RTL Boulevard. Hij reageerde hiermee op een groot Amsterdams rapport over de drugscriminaliteit in Nederland die grotendeels vrij spel zou hebben.

"Er is niets veranderd"
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vindt nog 17 kilo drugs in auto opgepakte Nederlander

"Iedereen die een beetje in dit wereldje rondloopt weet dit al lang", stelde De Vries. "De minister kan wel roepen om nog meer politieteams en nog hardere straffen. Maar we hebben de afgelopen veertig jaar in de VS met de ‘war on drugs’ gezien dat dat totaal geen effect heeft; er is niets veranderd."

In het rapport staat dat twee derde van de mensen in het uitgaansleven drugs gebruiken in Nederland. "Dat is een werkelijkheid, daar moet je mee dealen", aldus De Vries. "De politie is al zwaar gefrustreerd en overbelast. Meer politie-inzet gaat niet werken. Ik zou er voor zijn dat al die honderden miljoenen die worden besteed aan de bestrijding en de strafrechtelijke aanpak worden besteed aan de aanpak van het volksgezondheidsprobleem dat we hebben. Er is een mindset-verandering nodig."

Onder meer de vastgoedsector wordt in het rapport genoemd als een populaire plek waar illegaal drugsgeld in omgaat. "Ook dat moet ons zorgen baren", aldus De Vries. "Maar dat heeft er wel mee te maken dat drugs verboden zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore