Misdaad

Schouw in zaak Nicky Verstappen ‘emotioneel en beladen’

27 augustus 2019 15:21 Aangepast: 27 augustus 2019 15:23
Beeld © OM

De schouw in de zaak Nicky Verstappen was "emotioneel en beladen", aldus misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Voor deze schouw is een groot deel van de Brunssummerheide afgesloten en hebben onder anderen rechters, verdachte Jos B. en de familie van Nicky het gebied bezocht.

"Dat was voor de familie een zware beproeving"

Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, vertelt aan RTL Boulevard: “Het was best een beladen, emotievolle trip. We zijn naar de plek gereden waar destijds de camping was, en daar werd de zitting geopend. Dat was ook het moment dat de nabestaanden en Jos B. lijnrecht tegen over elkaar kwamen. Dan voel je meteen al wel de spanning. Vervolgens zijn we verschillende locaties afgegaan. Toen we bij de werkelijke plaats delict kwamen, waar Nicky 21 jaar geleden is gevonden, dat was voor de familie een zware beproeving. Zeker als je weet dat Jos B. letterlijk op een paar meter afstand staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Jos B. ziet geen meerwaarde in schouw

“Het voelde alsof we teruggingen in de tijd”, aldus Peter R. “We stonden bij de plek waar Nicky's tent heeft gestaan, die plek was met rood lint afgezet. Dat was wel een moment dat iedereen even stil was.” Verdachte Jos B. bleef zwijgen gedurende de schouw. “Toen de voorzitter vroeg of hij iets wou zeggen, vertelde hij dat hij het even op zich moest laten inwerken en dat hij het moest overleggen met zijn advocaat. Ook op de simpele vraag of B. het hier herkende, wilde hij geen antwoord geven.” Volgens de misdaadverslaggever heeft de rechter nu een betere kijk op de plaats delict gekregen, maar “het heeft niet tot bijzondere inzichten geleid.”

De advocaat van Jos B., Gerald Roethof, beschrijft deze schouw als iets wat hij nog nooit eerder heeft gezien. “Ik heb vaker een schouw meegemaakt en vaker een reconstructie gezien, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. (…) “Ik heb heel veel respect voor de familie Verstappen”, vertelt hij. “Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het moet zijn geweest om met de persoon, van wie zij mogelijk denken dat hij de dader is, zo veel kilometer te lopen over het terrein.” Daarnaast noemt hij de schouw interessant: “Ik kan er in het kader van de verdediging heel veel mee.” Ook bevestigt hij tegenover RTL Boulevard dat Jos B. enkele vragen heeft gekregen. “Hij wilde alles op zich laten inwerken en komt mogelijk later erop terug.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jos B. blijft vastzitten, moet mee terug naar plek waar Nicky werd gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore