Misdaad

Geen consequenties voor advocaten in Holleeder-tapes

08 augustus 2019 19:14 Aangepast: 08 augustus 2019 21:34
Beeld © ANP

De deken heeft een beslissing genomen over meneer Franken, zijn kantoorgenoten meneer Zuur en mevrouw Ficq rondom de telefoongesprekken in de Holleeder Tapes.

"Dit betekent dat de deken tegen beide Amsterdamse advocaten geen klacht (dekenbezwaar) zal indienen bij de raad van discipline"

"De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft sinds januari 2019 onderzoek gedaan naar de gang van zaken rond een gesprek tussen mr. Franken, zijn kantoorgenoten mr. Zuur en mr. Ficq. Een groot deel van de daarbij verkregen informatie valt onder zijn wettelijke geheimhouding-verplichting en kan daarom niet worden vermeld in de beslissing", leest de verklaring van de deken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boek over Willem Holleeder blijft in de winkels

"Zijn onderzoek heeft uitgewezen dat mr. Franken zijn advocatentelefoon in strijd met de regels heeft gebruikt. Mr. Franken heeft echter voldoende aannemelijk kunnen maken dat hij in een noodsituatie verkeerde die dat rechtvaardigde", gaan ze verder. "Ten aanzien van mr. Ficq geldt dat acht jaar na dato niet meer met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld in hoeverre haar tuchtrechtelijk kan worden aangerekend dat bij haar gesprekspartners de opvatting is ontstaan dat zij mr. Frankens (toenmalige) cliënt W. Holleeder heeft willen beïnvloeden en onder druk heeft willen zetten. Dit betekent dat de deken tegen beide Amsterdamse advocaten geen klacht (dekenbezwaar) zal indienen bij de raad van discipline."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levenslange gevangenisstraf voor Willem Holleeder

Stijn Franken heeft inmiddels ook gereageerd: "Ik respecteer het oordeel van de deken en zal verder niet op de zaak reageren." Daarnaast heeft Peter R. De Vries ook zijn mening gegeven over de uitslag. Dat zie je hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore