Ga naar de inhoud
Misdaad

Volkert van der Graaf ondanks voornemen niet geëmigreerd

Volkert van der Graaf Beeld © ANP

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is ondanks zijn wens niet geëmigreerd naar het buitenland. Uit onderzoek van De Stentor blijkt dat hij zijn leven leidt in Apeldoorn en Harderwijk. Volgens de krant lijkt hij geen concreet plan te hebben om naar het buitenland te verhuizen.

"De emigratie is lariekoek"

Van der Graaf spande vorig jaar een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat om voor elkaar te krijgen dat zijn fysieke meldplicht werd opgeschort. En met succes, advocaat Willem Jebbink en de bekendste moordenaar van het land wonnen de zaak.

Deal met OM

Daardoor mocht Van der Graaf naar het buitenland verhuizen en sloot hij een deal met het Openbaar Ministerie. De activist moet zich wel eens in de acht weken schriftelijk melden, wat nu van kracht blijft ondanks dat hij niet naar het buitenland is verhuisd.

Mag
Bekijk ook:
Mag Volkert van der Graaf van zijn meldingsplicht af?

Naast de schriftelijke meldplicht heeft Van der Graaf ook nog twee andere restricties; hij mag niet met de media spreken en geen contact hebben met de nabestaanden. De Stentor zocht uit of hij inderdaad zijn plannen, namelijk om te verhuizen naar het buitenland, heeft waargemaakt. Dat blijkt niet zo te zijn. Verslaggevers van de krant troffen de veroordeelde crimineel bij zijn huis, maar Van der Graaf wilde vanwege het mediaverbod niets zeggen.

Simon Fortuyn woest

Simon Fortuyn, de broer van de in 2002 vermoorde politicus, is woest. "De emigratie is lariekoek. Dit is te gek voor woorden", reageert de nabestaande.

De advocaat van De Graaf, Jebbink, was niet bereikbaar voor commentaar. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven het te laten bij een reactie in het uitgebreide verhaal van De Stentor zaterdagochtend.

Zaterdagavond spreekt RTL Boulevard in de uitzending met de journalisten van De Stentor, Simon Fortuyn en advocaat van de nabestaanden Richard van der Weide.