Eindrapport MH17

MH17-rapport: Dit zijn de belangrijkste conclusies

13 oktober 2015 14:23 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © EPA

De uitkomsten van het onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17 zijn vandaag na 15 maanden onderzoek gepresenteerd. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

  • Vlucht MH17 is neergeschoten met een BUK-raket die is afgevuurd vanuit Oost-Oekraïne. 
  • Om de exacte lanceerlocatie van de raket te bepalen, is meer onderzoek nodig. Het gebied van waaruit de BUK gelanceerd kan zijn, beslaat volgens de raad 320 vierkante kilometer in het oosten van Oekraïne. 
  • De inzittenden van het toestel hebben waarschijnlijk niet geleden. Het valt niet uit te sluiten dat sommige inzittenden enige tijd bij bewustzijn zijn gebleven in de één tot anderhalve minuut waarin het vliegtuig neerstortte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid acht het waarschijnlijk dat de inzittenden zich nauwelijks realiseerden wat er met hen gebeurde. 
  • De Nederlandse crisisorganisatie heeft niet goed gefunctioneerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, had niet genoeg regie na de aanslag op het toestel. Door het gebrek aan regie moesten nabestaanden twee tot vier dagen wachten voordat ze zeker wisten dat hun geliefden bij de ramp om het leven waren gekomen. Dat had veel sneller gekund.
  • Oekraïne had voldoende reden om het luchtruim niet alleen in de lagere delen, maar helemaal te sluiten.
  • Het huidige stelsel van verantwoordelijkheden met betrekking tot het overvliegen van conflictgebieden voldoet niet. Niet alleen de staat Oekraïne, ook luchtvaartmaatschappijen, andere landen en internationale organisaties hebben de risico's niet adequaat ingeschat. Niemand dacht aan een bedreiging voor civiele vliegtuigen.

Bekijk de animatie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: zo werd MH17 neergehaald:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`