Onderzoek naar dood Dascha

Patholoog over dood Dascha: 'We pakken het op als zwaar misdrijf'

01 december 2015 15:54 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Dascha Graafsma Beeld © Facebook

De patholoog die het onderzoek uitvoert naar de dood van de 16-jarige Dascha Graafsma, gaat het aanpakken alsof er een zwaar misdrijf is gepleegd. Hij vindt dat dit soort zaken veel uitgebreider moet worden onderzocht.

Patholoog Frank van de Goot liet vanmiddag weten dat de familie is ingegaan op zijn aanbod om het lichaam van het meisje te onderzoeken. De politie gaat ervan uit dat het meisje zelfmoord heeft gepleegd, maar de familie zit nog met veel vragen.

Ervaring
De patholoog heeft ervaring met dit soort zaken. Hij deed ook onderzoek naar de dood van Thalita. Deze 25-jarige vrouw kwam in 2013 om te het leven op het spoor bij Heerhugowaard. Het OM ging uit van zelfmoord, maar daarvoor was niet voldoende bewijs. Van de Goot concludeerde na zijn onderzoek dat het meisje geen zelfmoord had gepleegd. Wat er wel is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk. 

Over de dood van Dascha kan de patholoog nog niets zeggen. Hij gaat toxicologisch onderzoek doen om te zien wat Dascha in haar bloed had. Zo kan hij bijvoorbeeld zien of ze veel gedronken had, of dat er drugs in het spel waren. 

Uitgebreider onderzoek doen
De patholoog vindt dat er uitgebreider onderzoek moet worden gedaan in dit soort zaken. "In Nederland overlijden 150.000 mensen per jaar. Bij 97 procent van de mensen wordt de doodsoorzaak niet onderzocht. 28,7 procent van de Nederlanders gaat dood aan hart- en vaatziekten, zegt men. Maar hoe we dat weten? De mensen worden in ieder geval niet onderzocht." 

Dascha was met drie vriendinnen uitgegaan in de club Let's Get Down in Hilversum. Om 2:00 uur zaterdagochtend zei ze dat ze even ging plassen, maar ze kwam niet meer terug. Om 5:45 uur werd ze aangereden door een trein bij het vlakbij gelegen station Hilversum Sportpark. De familie wil vooral weten wat er gebeurd is in de uren daartussen. De politie heeft toegezegd dat te zullen onderzoeken. Op het onderzoek van Van de Goot gaat de politie niet in. 

Team staat klaar
Van de Goot heeft een team samengesteld voor het onderzoek. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan Simbiant, een pathologiemaatschap in Alkmaar. In Alkmaar kan hij gebruik maken van een ruimte voor het onderzoek.

Editie NL sprak gisteren met de vader van Dascha, René Graafsma. Hij zei dat hij alles wil weten over de dood van zijn dochter: 

Meer op rtlnieuws.nl:

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore