Nederland

FBI waarschuwde Nederland week voor 'Brussel' over terreurbroers El Bakraoui

29 maart 2016 14:05 Aangepast: 08 november 2017 14:03
In het midden Ibrahim El Bakraoui. Beeld © Justitie België

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI heeft Nederland op 16 maart dit jaar gewaarschuwd voor de terreurbroers El Bakraoui. Dat meldt minister Ard van der Steur. Ibrahim El Bakraoui stond al in september 2015 op een 'watchlist' in Amerika.

Ibrahim El Bakraoui blies zichzelf vorige week bij de aanslagen op Brussel op in de luchthaven Zaventem. Zijn broer Khalid pleegde de zelfmoordaanslag in het metrostation Maalbeek. 

Nederlandse link
Ibrahim El Bakraoui werd in 2014, ondanks een negatief advies van de gevangenis, vervroegd vrijgelaten. Hij zat vast omdat hij bij een overval in Brussel een agent had neergeschoten. Vlak na zijn vervroegde vrijlating verdween hij van de radar. Daarmee schond hij de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. 

In juni vorig jaar dook Ibrahim op in het Turkse Gaziántep, vlak bij Syrië. De Turken zagen hem als jihadist en namen hem gevangen. In juli werd hij door Turkije op een vliegtuig naar Nederland gezet. Het land stelde België en Nederland daarvan op de hoogte. Waarom de man werd uitgezet, meldde Turkije toen niet. 

Geen opheldering gevraagd
De Tweede Kamer had in totaal 166 vragen gesteld over de komst van El Bakraoui naar Nederland. Dit zijn de belangrijkste antwoorden van de minister, meldt politiek verslaggever Fons Lambie:

  • Nederland heeft het Turkse bericht over El Bakraoui niet gezien. Het gebruikelijke telefoontje ontbrak. Minister Van der Steur beoordeelt de procedure over het terugsturen van mensen als 'kwetsbaar'.
  • Het was niet bekend waarom Ibrahim El Bakraoui naar Nederland kwam en het is onbekend hoe lang hij in Nederland is gebleven.
  • Elk land kan EU-burgers terugzenden naar elk EU-land.
  • El Bakraoui kwam niet voor in de opsporingslijsten van Europa en Interpol.
  • Bij Nederland was niet bekend dat El Bakraoui een mogelijke Syriëganger was.
  • Amerika heeft El Bakraoui in september 2015 op een watchlist geplaatst.
  • Op 16 maart heeft de FBI de Nederlandse politie geïnformeerd over het feit dat beide broers werden gezocht door de Belgische autoriteiten. Eén van hen vanwege zijn criminele antecedenten, de ander vanwege terrorisme, extremisme en ronselen. Op 17 maart is het aan de orde geweest in een overleg tussen Nederland en België. 
  • Hoe slecht het overleg tussen Turkije en België gaat, blijkt wel als België op 20 juli opheldering vraagt over het terugsturen van El Bakraoui, maar pas op 11 januari antwoord krijgt. 

33 gevallen
De uitzetting is niet uniek. Vorig jaar werden er 39 mensen van Turkije naar Nederland uitgezet. In 33 gevallen ging het om terrorisme of radicalisering.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon zei vorige week dat er binnen zijn organisatie door één persoon is geblunderd in de zaak rond El Bakraoui.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`