Nederland

Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije opgepakt

24 april 2016 00:03 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Ebru Umar Beeld © ANP

Columniste Ebru Umar is kort voor middernacht door de politie uit haar huis in het Turkse Kusadasi gehaald. Volgens haar omdat ze bepaalde kritische tweets over president Erdogan heeft gestuurd.

Umar, een Nederlandse van Turkse afkomst, steekt haar kritiek op Erdogan niet onder stoelen of banken. In een column voor Metro schreef ze afgelopen week onder meer: "Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

De Erdogan-kliklijn
Om welke tweets het precies gaat, is niet duidelijk. Eerder twitterde ze onder meer een link naar een satirisch Radio 2-fragment over 'de Erdogan-kliklijn'.

Tegen Metro zegt ze na haar aanhouding dat ze wacht om verhoord te worden. "Ik sta nu achter een gesloten hek bij het politiebureau", zegt ze ongeveer een uur nadat ze op Twitter bekend had gemaakt dat ze was aangehouden. "Ik kan op dit moment echt even niet helder denken."

Umar heeft aan TPO.nl laten weten dat ze 's nachts vastgehouden wordt en dat ze haar telefoon moest inleveren. 

Politici eisen opheldering
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet meer zeggen dan dat Nederlandse ambassade in Ankara 'ermee bezig is'. Ondertussen eisen Kamerleden opheldering. CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en ook VVD'er Han ten Broeke heeft vragen gesteld aan minister Koenders.

`