Nederland

COC boos over optreden 'homohater' Steen op bevrijdingsfestival Utrecht

06 mei 2016 13:38 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Rapper Steen Beeld © screenshot YouTube

Belangenvereniging COC is verbijsterd dat het bevrijdingsfestival Utrecht gisteren een 'homohater' heeft laten optreden op het vrijheidspodium. COC wil uitleg van de organisatie en eist excuses.

De omstreden rapper Steen, een alias voor Stijn Kosterman, trad gisteren tijdens het festival op, maar is vooral bekend vanwege zijn negatieve opmerkingen over homo's. Op Twitter gaat hij tekeer tegen 'kanker gays'. In een tweet dreigde hij 'gay rappers' in concentratiekampen op te sluiten, hen te vergassen en op 3 mei retweette hij een bericht met de afbeelding van Adolf Hitler.

'Schandalig'
"Het is verschrikkelijk en schandalig dat deze rapper heeft opgetreden", zegt Philip Thijsma van het COC. "Op 30 april heeft hij nog iets over kankerhomo's getweet. Het is onbegrijpelijk dat het bevrijdingsfestival hem op het vrijheidspodium heeft laten optreden."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt het optreden van Stijn Kosterman een 'misser', zeker omdat de rapper nooit iets van zijn woorden heeft teruggenomen, zegt een woordvoerder. Het plaatsen van de Hitler-tweet noemt hij 'verschrikkelijk'. ‘Dat staat ver van ons af’, zegt hij aangeslagen.

Voor straatjongeren
Volgens het bevrijdingsfestival is de 'in Utrecht populaire artiest' uitgenodigd omdat de organisatie straatjongeren wilde bereiken. "Deze jongeren zijn via de reguliere kanalen nu eenmaal lastig te bereiken", zegt directeur Dennis Luken. Hij benadrukt dat Steen geen racist en homohater is. "We wisten dat hij een controversiële jongen was. Maar als Steen over kankerhomo’s spreekt, bedoelt hij de rapscene."

Eerder veroorzaakte rapper Steen ophef, door in 2008 in het BNN-hiphopprogramma State TV 'kankerhomo's' te schreeuwen. In het programma waren eerder beelden vertoond van twee zoenende mannen. Dit wekte bij Steen kennelijk zoveel agressie op, dat hij hevig begon te schelden en meubilair omgooide. Volgens Luken was het optreden gisteren in Utrecht daarentegen 'een positieve show' waarin 'mooie dingen over vrijheid' zijn gezegd.

Vragen in gemeenteraad
D66-gemeenteraadslid uit Utrecht Arjan Kleuver vindt het optreden van de 'homohatende' Steen, "die met Hitler lijkt te sympathiseren" gênant genoeg om vragen te stellen aan het gemeentebestuur, omdat de gemeente hoofdsponsor is van het festival. Hij wil weten of artiesten zoals Steen gescreend worden, voordat ze worden uitgenodigd. "Ik wil het vrije woord niet beperken, maar snap goed dat mensen zich gekwetst voelen door een rapper die zulke onverdraagzame standpunten uitdraagt", zegt Kleuver.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`