Nederland

Clarence Seedorf en bekende ondernemers in Panama Papers

05 april 2016 02:39 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © ANP

Clarence Seedorf is één van de bekende Nederlanders die in de zogenoemde Panama Papers voorkomen. In het journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontwijking worden honderden Nederlanders genoemd.

Dat hebben dagblad Trouw en het Financieele Dagblad bekendgemaakt. Belastingontwijking is niet strafbaar, ontduiking wel. Het is niet bekend of onderstaande personen ook daadwerkelijk de wet hebben overtreden. Er bestaat grote maatschappelijke discussie over het ontwijken van belasting, omdat dit gezien wordt als 'niet eerlijk'.

Oud-international Seedorf wil niet reageren, ondanks diverse verzoeken, meldt Trouw.

Hoe komt Seedorf in de Panama Papers terecht?
Seedorf richt in 2003 een motorraceteam op, Seedorf Racing. Ook zijn Braziliaanse oud-ploeggenoot bij Real Madrid, Roberto Carlos, koopt zich daarbij in. In 2005 sluit Seedorf Racing een contract voor de sponsorrechten met Image Building Ltd, een bedrijf dat vlak daarvoor is opgericht op de Britse Maagdeneilanden.

Image Building betaalt 640.000 euro voor de sponsorrechten en noemt in het contract de Italiaanse juweliersketen Morellato als uiteindelijke sponsor. Maar het contract wordt doorverkocht aan het Nederlandse bedrijf Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Uiteindelijk betaalt Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkomt. 

Welke - min of meer - bekende Nederlanders staan er nog meer op de lijst?

  • Leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm. Zij zouden gebruik hebben gemaakt van offshoreconstructies. Het gaat om trusts op Bermuda, die bedrijven bezitten op de Britse Maagdeneilanden.
  • Ook de oprichter van kledingbedrijf Mexx, Rattan Chadha, wordt genoemd, als bestuurder van een bedrijf op de Bahama's.
  • En dan is er John Bredenkamp. Pikant detail: deze Nederlandse ondernemer staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten vanwege illegale wapenhandel met Zimbabwe.
  • Ook Robert van de R., één van de grootste faillissementsfraudeurs van Nederland, staat in de Panama Papers.
  • Net als Toine Manders, tot medio 2015 voorzitter van de Libertarische Partij. Manders was volgens Trouw jarenlang het kopstuk van het Haags Juristen College (HJC), dat Nederlanders hielp bij het ontwijken van belastingen. 
  • In het onderzoek valt tevens de naam van Bernard Stuivinga, voorzitter van de raad van commissarissen van handelshuis Acomo en voormalig partner bij advocatenkantoor Greenberg Traurig. 
  • En dan is er nog Bram van der Kolk, de Nederlandse programmeur die in Nieuw-Zeeland samenwerkte met de beroemde Kim Dotcom van het bedrijf Megaupload. Van der Kolk is bang dat Nieuw-Zeeland hem uitlevert aan de VS vanwege schending van het auteursrecht. 

Kleine ondernemers en particulieren
In de Panama Papers komen honderden Nederlanders voor, niet alleen BN'ers. De meesten zijn afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf,  kleinere ondernemers en particulieren. Ze hebben op het eerste gezicht niet heel veel vermogen, maar hebben dat wel op een 'slimme' manier afgeschermd van Nederlandse belastingregels.

Zeker 200 offshorebedrijven zijn via de documenten van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's.

Het ICIJ, het internationale consortium van onderzoeksjournalisten, komt over enkele weken met bijna alle namen die in de Panama Papers zijn gevonden. Het ICIJ baseert zich op de zondag uitgelekte administratie van Mossack Fonseca & Co.

Meer nieuws op rtlnieuws.nl:

`