Verpleegkundige Waalwijk vermoord

'Politie deed te weinig om moord op Linda van der Giesen te voorkomen'

17 mei 2016 10:16 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © Facebook

Of de moord op verpleegkundige Linda van der Giesen in Waalwijk voorkomen had kunnen worden, blijft de vraag. Maar duidelijk is wel dat de politie grote steken heeft laten vallen. Dat concludeert de commissie-Eenhoorn die de zaak onderzocht.

Linda werd augustus vorig jaar doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte als verpleegkundige. Haar ex-vriend John F. werd kort daarna opgepakt en bekende dat hij haar had doodgeschoten.  

Politie te laks

Twee weken voor haar dood deed Linda aangifte van bedreiging door haar ex-vriend. Twee dagen later stuurde ze een aanvullende e-mail, waarin ze vertelde dat ze dacht dat hij een wapen had. Volgens de commissie-Eenhoorn hadden die signalen alle alarmbellen moeten doen rinkelen bij de politie. 

"De aangifte, in combinatie met de overige informatie, had moeten leiden tot (grote) urgentie en een (snelle) interventie in deze zaak", schrijft de commissie in het rapport. Dat het misging komt volgens de commissie onder meer doordat het proces bij de politie te ingewikkeld en bureaucratisch is. 

Niet verwijtbaar 

De beschuldiging dat de politie zo weinig deed met de aangifte veroorzaakte veel ophef. Toch noemt de commissie het handelen van de politie niet verwijtbaar. Volgens de commissie is het huidige werkproces "noodzakelijk vanwege de grote aantallen aangiften en meldingen". 

Niet verwijtbaar, maar wel vermijdbaar is de conclusie. Er wordt nu te weinig kritisch gekeken naar de werkwijze en er wordt te weinig gedaan om dat te verbeteren. Politiechef Hans Vissers geeft toe dat het niet goed gegaan is. "We zijn er ons van bewust dat we bij een dreiging moeten ingrijpen en dat doen we nu ook."

Politie aansprakelijk?

De advocaat van de vader van het zoontje van Linda onderzoekt of de politie aansprakelijk kan worden gesteld. Ook vindt hij dat het zoontje van Linda recht heeft op een schadevergoeding, omdat hij "het voortaan zonder zijn moeder moet doen".

Vader Edwin Wangsakrama van het zoontje van Linda heeft een dubbel gevoel bij de uitkomsten van het onderzoek. Wel vindt hij het positief dat de politie de fouten heeft erkend en heeft aangegeven voortaan beter te handelen in dit soort zaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore