Nederland

'Hoofdpiet' Van Muiswinkel: Er is iets in mij geknakt

24 mei 2016 11:09 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © ANP

Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer geven de brui aan hun pietencarrière. Van Muiswinkel, die 18 jaar lang de rol van Hoofdpiet speelde rond sinterklaas, zegt dat de lol er voor hem zo langzamerhand wel vanaf is.

Drie jaar geleden 'knakte' er iets in hem, zegt hij in het AD. In 2013 liep de maatschappelijke zwartepietendiscussie hoog op, zo hoog dat bij de opnames van het Sinterklaasjournaal in het geheim  'acht zwaarbewapende commando's'  aanwezig waren.

Kwetsend en racistisch

Dat schokte hem behoorlijk, net als de rellen in Gouda een jaar later en de demonstratie rond de intocht van de sint in Meppel vorig jaar. De lol was weg, hij benadrukt het nog eens. En het feit dat hij geen invloed had op de 'inkleuring' van zijn rol. "Ik heb drie jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien."

Even leek het erop dat er verandering op til was. In 2014 werden de roetpieten geïntroduceerd, een prima ontwikkeling, volgens Van Muiswinkel. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart, ook mijn personage."

Honderd Vietnamezen

Van Muiswinkel is het beu om maar te blijven pleiten voor verandering. Dat doet hij al sinds 2013, zegt hij. De rol van Hoofdpiet kreeg voor hem op een gegeven moment iets schizofreens: "Vóór een nieuwe piet zijn, maar een oude piet spelen."

Hij is niet bang dat de kinderen iets van zijn vertrek zullen merken. Het maakt ze volgens hem 'geen fluit' uit hoe piet eruitziet. "Al komen er honderd Vietnamezen die boot afmarcheren: zij vinden het prachtig." Bovendien is hij van mening dat de magie van het sinterklaasfeest echt niet zal veranderen door zijn vertrek.

En Van Muiswinkel heeft al een prima opvolger op het oog: "De man die toevallig net een nieuw baantje kan gebruiken. Jazeker, Louis van Gaal zou een fantastische hoofdpiet zijn."

`