Nederland

Diana Matroos stopt bij RTL Nieuws: 'Een nieuwe wereld gaat open'

31 mei 2016 06:23 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Diana Matroos

Nieuwspresentator Diana Matroos verlaat na 18 jaar RTL Nieuws. Hier vertelt zij waarom.

Een nieuwe wereld gaat open!

Ik zou wel wat anders willen. U kent het gevoel vast wel. En dan herkent u waarschijnlijk ook dat het heel verleidelijk is om vast te houden aan het bestaande, omdat het leuk en vertrouwd is.

Vandaag spring ik in het diepe. In het leven kun je lang nadenken over dingen. Maar soms moet je het gewoon doen. Ook al betekent het dat je daar een prachtbaan voor opgeeft.

"Wees wie je bent en heb lef."

Na 18 jaar RTL Nieuws heb ik besloten te stoppen als nieuwspresentator. Kiezen voor nieuwe energie, onbekende paden opzoeken, wint het van de enorme aantrekkingskracht die de dynamiek van de RTL Nieuws-redactie nog steeds op me heeft en wint het ook van vasthouden aan huidig succes.

Dat ik kies voor nieuw en onbekend heb ik te danken aan mijn ZZP-schap. Als zzp'er ben ik naast journalist ook steeds meer een ondernemer geworden. In mijn eigen radioprogramma BNR ZZP-Café predik ik zo ongeveer elke week samen met mijn gasten: durf het roer om te gooien, vernieuw jezelf. En nota bene op mijn eigen website dianamatroos.com zeg ik: wees wie je bent en heb lef.

Die lef heb ik nu omarmd. Ik wil schrijven. Maar ook een eigen online tv-programma maken, het lijkt me geweldig om deze relatief nieuwe wereld te ontdekken. En ik wil de grote interviews doen, voor radio en tv. De interviews waarbij het schuurt, waarbij er iets gebeurt, maar waar het altijd respectvol blijft. Het ontdekken wat bijzondere eigenzinnige mensen beweegt, want die mensen raken me elke dag.

"En natuurlijk zal ik me, na mijn statement van afgelopen oktober, blijven inzetten voor meer culturele diversiteit."

Die mensen zal ik ook blijven ontmoeten op de (internationale) congrespodia als dagvoorzitter. Het geeft een kick om tijdens een congres zowel een showonderdeel te kunnen presenteren als een pittig inhoudelijk debat te leiden. En radio, een prachtig medium, blijft in mijn leven bij BNR.

En natuurlijk zal ik me, na mijn statement van afgelopen oktober, blijven inzetten voor meer culturele diversiteit. Ik ben ervan overtuigd dat culturele diversiteit in een snel veranderende samenleving en dus veranderende doelgroep een (economische) win is voor alle Nederlanders. Ik zou dolgraag de premier van Canada Justin Trudeau interviewen om hem naar zijn ervaringen te vragen. Hij heeft immers bewust gekozen voor een cultureel divers kabinet, omdat hij een kabinet wil dat lijkt op Canada.

Mooie plannen dus. Maar het betekent wel dat ik afscheid neem van al die topjournalisten en andere professionals achter de schermen zoals mijn geweldige collega’s van visagie, regie en styling waar ik al jaren mee samenwerk. Dat valt me zwaar.

RTL Nieuws heeft mij als professional in 18 jaar voor een belangrijk deel gevormd. Van redacteur tot presentator van diverse nieuwsprogramma’s als Editie NL, 4inhetLand, RTL Nieuws.

"Ik ben supertrots dat RTL Z Nieuws is uitgegroeid tot RTL Z, van pionieren naar een eigen zender. Ik laat echt iets moois achter."

En uiteraard RTL Z Nieuws. Een nieuwsprogramma waarvan ik sinds 2004 een van de vaste gezichten ben. Dat programma heeft een bijzondere plek in mijn hart. In dit enige-nieuwsprogramma-zonder-autocue met diverse uitzendingen op een dag, is snel schakelen en improviseren de norm. Breaking news, de laatste stand van de AEX, economische duiding, maar ook politiek, binnenlands en buitenlands nieuws.

Ik ben supertrots dat RTL Z Nieuws is uitgegroeid tot RTL Z, van pionieren naar een eigen zender. Ik laat echt iets moois achter.

En ik ben ook trots dat u als trouwe kijker ons bent blijven volgen. Het was een grote eer u te mogen informeren over belangrijke gebeurtenissen in de wereld. Momenten die je de wereld niet gunt, momenten waarop geschiedenis wordt geschreven, of waarop onze samenleving onder druk komt te staan, zoals de ramp in Enschede, de aanslagen in Londen, de financiële crisis, de dood van Bin Laden, maar ook van Michael Jackson, of de aanslagen in Parijs.

Breaking News, op de een of andere manier was ik er bijna altijd bij. Nooit zal ik vergeten hoe bijzonder het is om acht uur lang onafgebroken in de studio te presenteren.

Nu het hoge woord eruit is - ik stop bij RTL Nieuws - begint mijn hoofd te tollen op een manier die ik lang niet meer heb gevoeld.  Mijn laatste uitzending is vrijdag 3 juni. Met een goed gevoel dit boek sluiten, opent nieuwe deuren. Dank je wel, RTL Nieuws! Bedankt trouwe kijker, we zien elkaar snel weer!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`