Ga naar de inhoud
In Malmö

Joost Klein voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival

Joost Klein Beeld © ANP

Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival. Dat heeft AVROTROS zojuist bekendgemaakt. Het songfestival gaat op 7 mei 2024 van start in het Zweedse Malmö.

Er werden meer dan zeshonderd liedjes ingezonden. Dat is een record. De keuze is dus gevallen op Joost Klein. "Deelnemen aan het songfestival is een droom die uitkomt. Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen."

In de video hieronder zie je hoe Klein hoort dat hij Nederland mag vertegenwoordigen:

Zo hoort Joost Klein dat hij naar het songfestival gaat: 'Dit is heel vet'

00:39

Joost Klein (26) is een muzikant, schrijver en kunstenaar. Zijn energieke stijl combineert elementen uit mainstream pop met happy hardcore en poppunk. In Nederland tourt hij met zijn band en speelt hij op festivals als Lowlands en Pinkpop. Afgelopen zomer scoorde Klein met Friesenjung een nummer 1-hit in Duitsland. 

In de video hieronder een impressie van zijn optreden op Lowlands dit jaar:

De selectiecommissie bestond uit Twan van de Nieuwenhuijzen, Carolien Borgers, Hila Noorzai, Cornald Maas, Sander Lantinga, Jacqueline Govaert en Jaap Reesema. Potentiële kandidaten moesten hun liedje live zingen voor de selectiecommissie.

Hitpotentie

Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie: "De keuze van de selectiecommissie is na een zorgvuldig en gefaseerd proces uiteindelijk gevallen op Joost Klein. Er waren veel inzendingen uit allerlei genres, maar zijn inzending heeft naar ons inzicht de grootste hitpotentie. Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast. We kijken enorm uit naar de samenwerking."

Met namen als The Jordan, Bankzitters, April Darby, Joost Klein en Numidia waren er opvallend veel bekende artiesten die afgelopen weken lieten weten dat ze een nummer hebben ingestuurd. Van een aantal, zoals The Jordan en Darby, was al bekend dat ze zijn afgevallen.

April
Lees ook:
April Darby ziet songfestivaldroom voorlopig niet uitkomen

Joost Klein is de opvolger van het duo Mia Nicolai en Dion Cooper. Zij haalden met hun liedje Burning Daylight de finale niet. Dat was teleurstellend, want de laatste keer dat Nederland niet door de halve finale kwam was in 2015.

Ondanks het teleurstellende resultaat keken ze met plezier terug op hun avontuur, zo blijkt uit onderstaande video:

Mia Nicolai voelt zich nog steeds een winnaar: 'Eurovisiesongfestival is best een ding'

01:40

Aan de 68e editie van het songfestival doen 37 landen mee. Elk land dat lid is van de European Broadcasting Union (EBU, een samenwerking van publieke omroepen) mag meedoen. Een uitzondering geldt voor Australië. Dat land is geen lid van de EBU, maar mag wel meedoen omdat het songfestival enorm populair is in Australië.

Israël is de komende editie ook van de partij, ondanks de oorlog. Luxemburg doet voor het eerst sinds 1993 weer mee. Rusland doet voor het derde jaar op rij niet mee vanwege de oorlog met Oekraïne.