Ga naar de inhoud
Entertainment

Mark Baanders beklaagt zich in Renze: 'Geweld tegen pers wordt normaal'

Beeld © ANP

Het gebruik van geweld tegen journalisten wordt steeds normaler. Dat stelde 'PowNed'-journalist Mark Baanders (26) zondag in detalkshow 'Renze'. Hij reageerde hiermee op het incident op Ameland, waar collega's van hem werden belaagd tijdens het sunneklaasfeest. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz (46) werd te hulp geroepen om de journalisten te beschermen tijdens de aanval.

"Jongeren groeien nu op en denken: het is normaal om zo met de pers om te gaan"

"Het erge is dat ik tegenwoordig twijfel om dit soort haat naar buiten te brengen", stelde Mark. "Omdat daarmee dit gedrag genormaliseerd wordt. Mensen zien dit en denken: dit is een vrijbrief om dit ook te doen als ik het ergens mee oneens ben." Volgens de PowNed-journalist gebeurt dit steeds vaker. "Ik heb een paar keer iets soortgelijks niet naar buiten gebracht. Maar dat geldt ook voor verslaggevers van RTL en SBS. Jongeren groeien nu op en denken: het is normaal om zo met de pers om te gaan."

PowNed
Lees ook:
PowNed gaat klacht indienen bij politie over politieoptreden Ameland

Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident tussen eilandbewoners en de cameraploeg van PowNed. Het is niet duidelijk wat voor aangifte de eilanders hebben gedaan. Het onderzoek wordt verricht door de recherche. Dit omdat het volgens de politie een 'heftig incident' is geweest dat 'zorgvuldig en op de juiste manier' onderzocht moet worden. De politie Noord-Nederland had vrijdag nog geen verdachten op het oog of geen aanhoudingen verricht.

'Meerdere
Lees ook:
'Meerdere aangiften na 'heftig' incident PowNed op Ameland'

Yeşilgöz heeft vrijdag gereageerd op het incident. "De basis is: je blijft met je poten van de pers af, de pers heeft de vrijheid om overal verslag te doen", stelde Yeşilgöz. "En vervolgens is het aan ons - de politiek, de politie, het Openbaar Ministerie - om te zorgen dat ernaar wordt gehandeld als dat niet zo is." Inhoudelijk wilde ze niet reageren op de zaak.