Ga naar de inhoud
Entertainment

Staart van Gijs Staverman wordt bezienswaardigheid bij Top 2000

De paardenstaart van Gijs Staverman (57) is vanaf half december te bezichtigen in het Mediamuseum van Beeld & Geluid in Hilversum. De overdracht van de staart vindt plaats op 12 december. Tijdens een officiële overdrachtsceremonie geeft Staverman het iconische stuk haar aan de museumconservator. Dat maakte Beeld & Geluid woensdag bekend.

"Er zit een interessant verhaal aan vast"

Volgens een woordvoerder is heel bewust gekozen voor een overdracht half december. "Op deze manier kunnen fans die naar de Top 2000 komen hun bezoek aan het café combineren met een kijkje bij dé staart", legt hij uit. Beeld & Geluid 'verwacht dat de staart heel veel bekijks gaat trekken'.

Beeld & Geluid was bijna drie jaar lang op zoek naar de paardenstaart van Gijs. Paul de Leeuw knipte die eind 1994 af in een aflevering van zijn programma De Schreeuw van De Leeuw. Toentertijd was zijn haar het handelsmerk van de populaire dj. Gijs bekende begin 2021 in zijn radio-uitzending dat hij de staart nog steeds in zijn bezit heeft.

Gijs
lees ook:
Gijs Staverman voor het eerst 'trotse kadopa' geworden

Conservator Wytze Koppelman van Beeld en Geluid sloeg hier meteen op aan: "Er zit een interessant verhaal aan vast: dj's die hun wilde haren verliezen. Gijs was niet de eerste en de laatste die dat overkwam. Dat willen wij graag symboliseren en vastleggen." Maar toen de radio-dj thuis ging zoeken, kon hij de doos niet vinden waar de staart in zou moeten liggen.

Uiteindelijk vond Gijs zijn oude haarbundel terug in een doos in een rommelkamer. De staart is opvallend goed geconserveerd gebleven, meldde Beeld & Geluid eerder al.

Gijs
lees ook:
Gijs Staverman vindt tentoonstelling paardenstaart 'enorme eer'