Ga naar de inhoud
Entertainment

Frans Bauer legt uit waarom hij officieel geen Bauer heet

Beeld © ANP

Zeg je Bauer, dan denk je aan Frans (49). Maar wist je dat de achternaam van de bekende volkszanger officieel niet Bauer luidt? Daar vertelt Frans meer over in gesprek met het 'AD', waarin hij praat over zijn nieuwe tv-programma 'Leven zonder letters'.

"Toen mijn vader voor de aangifte op het gemeentehuis was, durfde hij niet te zeggen dat hij niet kon lezen"

In Leven zonder letters volgt Frans twaalf mensen die laaggeletterd zijn. Hij loopt mee in hun dagelijkse leven, probeert hen een hart onder de riem te steken en het vertrouwen in zichzelf terug te vinden. De zanger kan zich maar al te goed in de mensen verplaatsen, want zijn moeder Wies en vader Chris waren ook laaggeletterd. Hij draagt daardoor zelfs een andere achternaam. 

Frans
Lees ook:
Frans Bauer: 'Show over laaggeletterdheid op mijn lijf geschreven'

In zijn jeugd was laaggeletterdheid aan de orde van de dag voor Frans. Na zijn geboorte ging het al mis bij het aangeven bij het gemeentehuis, omdat zijn vader niet kon lezen. Frans kreeg daardoor per ongeluk de achternaam van zijn moeder.

"Toen mijn vader voor de aangifte op het gemeentehuis was, durfde hij niet te zeggen dat hij niet kon lezen en dus niet snapte wat daar allemaal op het formulier stond", aldus Frans. "Hij heeft blind een kruisje gezet. Dus werd het formeel geen Bauer, maar Van Doorn. Ik heb daar nooit mee gezeten, ik ben gewoon later Bauer gaan gebruiken."

Frans
Lees ook:
Frans Bauer drijft de spot met vakantieverblijf: 'Prachtig mooi uitzicht'

Zijn moeder leerde nooit meer lezen of schrijven, maar zijn vader Chris wel. Frans leerde hem lezen als ze onderweg naar optredens waren. "Wij brachten zoveel uren met elkaar door, dag en nacht, vooral toen ik veel in Duitsland optrad. Dan nam ik leesboekjes mee van de kinderen. Ik rijden, hij proberen. Ging het echt van aap, noot en mies, beetje bij beetje vooruit. Heel emotioneel, dat een kind zijn vader moet leren lezen. En nu, met deze mensen in mijn programma, voel ik dat weer."

Hieronder kun je de eerste beelden van het programma zien. Leven zonder letters is vanaf maandag 30 oktober om 21:30 uur te zien op NPO 1.

Emotionele beelden programma Frans Bauer over laaggeletterdheid

02:08