Ga naar de inhoud
Entertainment

Beau van Erven Dorens betrokken bij serie over asielzoekerscentrum

Beau van Erven Dorens Beeld © ANP

Beau van Erven Dorens (52) is als producent betrokken bij een nieuwe documentaireserie over het leven in een asielzoekerscentrum in Zutphen, 'Bij ons op het AZC'. De eerste aflevering van de vierdelige reeks is maandag te zien bij omroep HUMAN op NPO 2.

"Het idee was elke keer om in die wereld te treden, met die mensen te praten en ze laten emanciperen"

Donderdag zit Beau bij de talkshow Khalid & Sophie om over de serie te vertellen. Hij geeft aan dat de serie dan wel zijn idee is, maar dat hij de reeks niet gemaakt heeft. Dat is gedaan door onder anderen Martijn Heijne, de regisseur van de serie die een jaar lang in het AZC rondliep. Met hem is Beau eerder verantwoordelijk voor diverse programma's over daklozen voor RTL en ook De Wasstraat, een serie over mensen die moeite hebben om mee te komen op de arbeidsmarkt, voor HUMAN. "Het idee was elke keer om in die wereld te treden, met die mensen te praten en ze laten emanciperen", vertelt Beau over zijn humaninterestprogramma's.

Nancy
Lees ook:
Nancy Pelosi gevoelig voor charmes van Beau van Erven Dorens bij maken docu

In Bij ons op het AZC worden zowel bewoners als medewerkers van het AZC gevolgd in het dagelijks leven. De serie is 'ontroerend, grappig maar ook verschrikkelijk' geworden, aldus Beau. Hij hoopt dat mensen na het zien van de serie ten opzichte van asielzoekers 'niet alleen ons hart een beetje openstellen, maar ook onze armen'.

Positieve
Lees ook:
Positieve instelling werd Beau van Erven Dorens bijna fataal: 'Alles ging fout'

Beau probeert al jaren om binnen te komen bij een AZC, maar krijgt vaak nul op het rekest. In het AD beklaagt hij zich daar in 2019 nog over. "Ik heb dat twee jaar geprobeerd, maar kom gewoon niet binnen. We hebben destijds Mark Harbers (voormalig staatssecretaris Justitie en Veiligheid) brieven gestuurd en ook contact gezocht met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Ze willen het niet. Kennelijk hebben ze iets te verbergen en mogen we niet weten wat daar gebeurt. Het is belachelijk. Ze beroepen zich op de wet van privacy, maar dat is een excuus om iets niet te laten zien. Ongelooflijk, en dat in een democratie", aldus Beau destijds.

Beau
Lees ook:
Beau van Erven Dorens blikt terug op vakantie met zoons: 'Een heerlijke week'