Ga naar de inhoud
Entertainment

ON! en PowNed niet blij met advies voor maximaal zes omroepen

Arnold Karskens van Ongehoord Nederland (ON!) en Dominique Weesie van PowNed zijn niet blij met het maandag uitgebrachte advies van het Adviescollege Publieke Omroep. Dat laten de omroepbazen weten aan het 'ANP'. Het college adviseert onder meer om van negen naar maximaal zes omroepverenigingen te gaan. Arnold en Dominique stellen dat alleen de grote en oudere omroepen van die regeling zullen profiteren.

"We zijn er niet blij mee, omdat het weer de macht geeft aan de oude omroepen"

"We zijn er niet blij mee, omdat het weer de macht geeft aan de oude omroepen", zegt Arnold, voorzitter van Ongehoord Nederland. "Terwijl nieuwe omroepen als WNL, PowNed, Ongehoord Nederland en ZWART, die belemmer je eigenlijk in hun groei. Dus de basis die je eigenlijk zou willen hebben als publiek bestel brokkelt af, omdat je teruggaat naar omroepen die er al heel lang staan en die bewezen hebben dat ze de nieuwe tendens niet volgen."

Advies:
Lees ook:
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

PowNed-voorzitter Dominique noemt het rapport 'broddelwerk' en 'een flinke stap terug in de tijd'. "Het zijn de zes grote omroepen die - als je het rapport goed leest - er eigenlijk niet uitgeduwd kunnen worden, terwijl PowNed, WNL, Human, ZWART en Ongehoord Nederland worden gedegradeerd tot redactieomroepjes."

Op1
Lees ook:
Op1 gaat door met de drie omroepen WNL, EO en MAX

Naast de maximaal zes 'dragende' omroepen worden volgens het advies namelijk 'redactieomroepen' gecreëerd, die onder die dragende omroepen zullen vallen. "Zonder zitting in het College van Omroepen (CvO) en zonder organisatiekostenvergoeding, terwijl het vereiste ledenaantal omhoog gaat naar 75.000", stelt Weesie. "Een manier van draagvlak meten die niet meer van deze tijd is en waarmee je onze jonge doelgroep voor de publieke omroep verliest. Waar wij ons reeds hebben bewezen, mag een nieuwe toetreder met 25.000 handtekeningen zich straks ook redactieomroep noemen."

Omroepen
Lees ook:
Omroepen werken volledig mee aan NPO-onderzoek werkcultuur

Oud-politicus Pieter van Geel (CDA), die leiding geeft aan het college, hoopt 'dat omroepen en anderen zien dat wij een basis leggen'. "Niet om omroepen af te schaffen of vervelend te doen." Volgens het college moeten omroepen worden beoordeeld op criteria als herkenbaarheid en toegevoegde waarde in de samenleving, alvorens toe te kunnen treden tot het publieke bestel. "De autoriteit hoeft dan niet te oordelen op basis van een mooi pr-verhaal en iemands blauwe ogen. Die kan dan beoordelen op basis van wat is georganiseerd en gebeurd. Het zorgt ervoor dat er een degelijk oordeel komt."

Bron: ANP/RTL Boulevard