Ga naar de inhoud
Entertainment

Nada uit Five Days Inside ontwikkelde eetstoornis na pesterijen

Nada en Eddy Zoëy Beeld © RTL

In 'Five Days Inside' bezoekt presentator Eddy Zoëy (56) de Changes kliniek in Halsteren. Op deze locatie worden jongeren met een eetstoornis behandeld. Zij verblijven hier voor een periode van maximaal drie maanden. Eddy maakt tijdens zijn dagen inside kennis met Nada, die door toedoen van haar pestverleden al jaren kampt met een eetstoornis.

“Ik ben zo bang dat het nooit meer weg gaat, maar ik hoop het wel"

Eddy heeft tijdens de avondmaaltijd in de Changes-kliniek al door dat cliënte Nada het zwaar heeft. Tijdens het rustblok zoekt de presentator haar op voor een gesprek. Voor Nada zijn deze momenten erg ingewikkeld, omdat ze dan wordt geconfronteerd met haar eigen gedachten. "Door de eetstoornis heb ik al veel eenzaamheid ervaren. Ook gaat de rest van de groep aan het eind van de middag sporten en dat mag ik niet", vertelt ze. Vanwege een te laag BMI mag Nada niet intensief bewegen. Hoewel ze zich hiervan bewust is, blijft het een pijnlijke realiteit. 

Eddy vraagt zich af waarom iemand zo bezig is met calorieën tellen en steeds maar dunner wil worden. Nada vindt het een lastige vraag. "Er is een soort van stem die je pusht tot het uiterste. Alsof je zelf geen eigen keuze meer hebt." Nada heeft enorm met zichzelf in de knoop gezeten en is al eerder opgenomen geweest. "Ik wist dondersgoed waar ik mee bezig was en dat het ook niet veilig was om zo door te gaan", zegt ze terwijl ze vol schiet.

Heftige
Lees ook:
Heftige jeugd Kees uit Five Days Inside leidt tot opname in tbs-kliniek

Pestverleden laat diepe sporen na bij Nada: ‘Een tweestrijd’

03:42

Nada bereikt qua gewicht een dieptepunt, maar alsnog lukt het haar niet om weerstand te bieden aan de constante stroom van negatieve gedachten. "Ik merkte dat het nog steeds niet goed genoeg was. Er moet nog meer vanaf." Eddy concludeert dat het om een duiveltje en een engeltje gaat; hij wil graag weten hoe dat duiveltje daar is gekomen. 

Nada vertelt dat het om een opstapeling van omstandigheden gaat. Zo kwam ze al op 10-jarige leeftijd in de puberteit, waardoor ze vrouwelijke vormen kreeg. Dit resulteerde in pesterijen en ontwikkelde ze een afkeer van het vrouwelijk lichaam. "Ik wil constant afvallen om die vormen te onderdrukken", verzucht ze. Ook heeft haar zelfbeeld een flinke klap gehad vanwege een giftige relatie. Nada raakt opnieuw geëmotioneerd als Eddy vraagt of ze het ooit denkt te kunnen winnen van de eetstoornis. "Ik ben zo bang dat het nooit meer weg gaat, maar ik hoop het wel."

Ouders
Lees ook:
Ouders Five Days Inside tussen hoop en vrees: 'Hadden crematie al geregeld'

De RTL-presentator realiseert zich dat er veel problematiek achter een eetstoornis schuilt en is geraakt door Nada's openhartige verhaal. 

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5 of kijk de aflevering terug bij Videoland.