Ga naar de inhoud
Entertainment

Ruben Nicolai doet mysterieuze ontdekking in De Erfgenaam

Ruben Nicolai en Gerard Kuipers

In de nieuwste aflevering van 'De Erfgenaam' gaat Ruben Nicolai (48) op zoek naar de erfgenaam van de Twentse Clara Kamphuis, die in 2013 komt te overlijden. Een onvolledige overlijdensadvertentie zorgt voor de nodige vraagtekens bij Ruben, totdat hij de juiste puzzelstukjes bij elkaar weet te vinden en een opmerkelijke ontdekking doet.

"Misschien is ze iemand tegen gekomen, een soldaat, heeft ze de soldaat ondergedoken gehad en is ze verliefd geworden"

De destijds 98-jarige Clara Hermina Maria Kamphuis komt te overlijden in 2013. Ze laat een erfenis achter van 11.005,96 euro. Maar waarom is die nooit uitgekeerd? Met een laatste woonadres, de volledige naam van Clara en haar geboorte- en sterfdatum, gaat Ruben op onderzoek uit. Hij vindt een incomplete overlijdensadvertentie waarvan de datum niet klopt. Ook staat de naam Kuipers op de advertentie, zonder meneer of mevrouw ervoor. Was Kuipers een kind, een partner of een ander familielid van Clara?  

Erfgenamen
Lees meer:
Erfgenamen jonge oorlogsslachtoffers geëmotioneerd door vondst Ruben Nicolai

Ruben krijgt van de krant de volledige overlijdensadvertentie en ziet de naam Gerard Kuipers. Er staat een adres bij en Ruben stapt meteen in de auto. Bij aankomst blijkt dat hij niet bij een woonadres staat, maar bij de uitvaartzorg. Samen met medewerkster Ietje Kokhuis duikt hij in het archief.

Ruben probeert Ietjes gedachten terug te brengen naar het jaar 2013: "Weet u nog of er nichtjes spraken, of dat ze heel verdrietig achter de kist liepen?" Dat blijkt bij Clara helaas niet het geval te zijn geweest. "We hadden eigenlijk meer mensen vóór de kist dan achter de kist," aldus Ietje. Wel komen de contactgegevens van Gerard naar boven. Vol spanning wacht Ruben op zijn reactie. 

Ruben
Lees meer:
Ruben Nicolai verrast Nancy na familiedrama met erfenis

Ruben heeft geluk: Gerard wil met hem in gesprek. Ze ontmoeten elkaar in de kerk waar de uitvaart van Clara heeft plaatsgevonden. Ruben is allereerst benieuwd naar de relatie tussen Gerard en Clara: "Als ik gelijk van wal mag steken: waren jullie familie?" Gerard schudt zijn hoofd. "Daar kan ik heel kort over zijn, wij waren niks van elkaar." Dat gelooft Ruben niet: "Nou, wel heel dierbaar volgens mij." 

Gerard bevestigt: "Dat is een ander verhaal." Clara is een vriendin van zijn ouders en hij is ontzettend dol op haar. Haar uitvaart wordt door hem geregeld.

Ruben
Lees meer:
Ruben Nicolai doet onverwachte ontdekking: ‘Ze leeft nog’

Waarom adopteerde Clara een oorlogsgraf?

04:10

Gerard haalt herinneringen aan Clara op. Volgens hem is ze een echte 'wereldvrouw': "Ze werkte op de sociale academie in Enschede." Ruben weet een mogelijke reden waarom Clara nooit getrouwd is geweest. "Clara heeft haar hele leven gewerkt en dat kon in die tijd alleen als je niet getrouwd was. Sterker nog: het was gebruikelijk om vrouwen te ontslaan zodra ze in het huwelijksbootje stapten."

Dan komt Gerard met een mysterieuze ontdekking: "Ik heb nog iets gevonden. Ze heeft een oorlogsgraf geadopteerd van Canadese soldaat F.S. Lane." Hij laat een brief zien van de nabestaanden van de soldaat. "Waarom denkt u dat zij een graf adopteerde?" vraagt Ruben. Gerard oppert: "Een stukje naastenliefde?"

Ruben probeert de soldaat met Clara te verbinden. "Misschien is ze iemand tegen gekomen, een soldaat, heeft ze de soldaat ondergedoken gehad en is ze verliefd geworden." Maar Gerard moet lachen om die theorie: "Zo kun je een mooie film maken." 

Ruben
Lees meer:
Ruben Nicolai over De Erfgenaam: 'Een grote speurtocht'

Ruben gaat op zoek naar meer achtergrondinformatie over de Canadese soldaat. Het brengt hem bij Museum Hengelo, waar hij in gesprek gaat met medewerker Hans de Gruil. Hoewel hij niet de reden van de adoptie kan achterhalen, heeft Hans wel een idee. Hengelo is 42 keer gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, vertelt hij. "De stad is uiteindelijk door de Canadezen bevrijd. Misschien wilde Clara iets goeds terugdoen."

Eenmaal aangekomen bij erfrechtspecialist Klaas Zondervan wordt er direct een enorme stamboom tevoorschijn gehaald. Desondanks heeft Ruben snel beet: Wim Kamphuis blijkt een achterneef van Clara te zijn. Hoewel Wim in eerste instantie denkt Clara niet te kennen, gaat er toch een belletje rinkelen. Wim geeft aan dat er in de buurt nog een familielid woont. En zo is er een hele lijst aan familieleden die achterhaald moet worden. "Afhankelijk door hoeveel het [gedeeld] moet, blijft er een bedrag over", aldus Ruben. Hij kan Wim en zijn familieleden waarschijnlijk dus niet blij maken met een heel groot bedrag, maar dat vindt Wim niet erg: "Dat zien we wel." 

De Erfgenaam zie je elke woensdag om 20.30 uur bij RTL 4.