Ga naar de inhoud
Entertainment

Erfgenamen jonge oorlogsslachtoffers geëmotioneerd door vondst Ruben Nicolai

Ruben Nicolai Beeld © RTL

In de nieuwste aflevering van ‘De Erfgenaam’ gaat Ruben Nicolai (48) op zoek naar de erfgenamen van een bijzonder kinderservies. Hij reist daarvoor door Nederland, gaat langs kamp Vught en ontdekt het heftige familiedrama dat zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld.

“Het rakelde heel veel verdriet op”

Nichtjes Marije en Willemijn hebben al generatieslang een kinderservies in hun bezit. Ze zijn nu op zoek naar de erfgenamen hiervan. "Het is aan onze oma gegeven door twee meisjes, omdat zij op transport moesten", vertelt Willemijn.

Nadat Marije en Willemijn erachter zijn gekomen dat deze meisjes, genaamd Froukje en Rebecca, de oorlog niet hebben overleefd, willen zij het servies aan de rechtmatige erfgenaam afgeven. "Ik spreek namens ons beiden dat we stiekem hopen dat wij dit theeservies kunnen geven aan mensen die familie zijn van Froukje en Rebecca", zegt Marije.

Ruben en zijn team gaan direct aan de slag. Na wat uitzoekwerk komt hij uiteindelijk bij concentratiekamp Vught terecht waar Froukje en Rebecca tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ondergebracht. "De gevangenen werden wel gescheiden. Toen de familie Van Leeuwen hier binnenkwam (…) was er een mannenkamp, een vrouwenkamp en een kinderkamp", vertelt historica Aline Pennewaard.

Hierdoor zijn Froukje en Rebecca indertijd vooral op elkaar aangewezen.

Ruben
Lees ook:
Ruben is zó dicht bij De Erfgenaam: 'Maar mag haar niet spreken'

Ruben krijgt een rondleiding door het concentratiekamp en is in shock wanneer hij bij de slaapzaal aankomt. "Hier zaten ongeveer 250 kinderen. (…) Alle kinderen tussen de vier en de zestien zaten hier zonder ouders", legt Aline uit.

De hygiëne in de slaapzalen is heel slecht, waardoor veel kinderen ziek worden en komen te overlijden. "Het overlijdenscijfer werd ontzettend hoog." Wonder boven wonder overleven Froukje en Rebecca dit concentratiekamp, maar wanneer ze niet veel later worden overgeplaatst naar kamp Sobibór, gebeurt er iets vreselijks: "Daar zijn ze na aankomst op 11 juni allemaal in de gaskamers vermoord."

Met dit vreselijke verhaal in zijn achterhoofd gaat Ruben verder het zijn zoektocht. Hij zet alles op alles om het servies naar de erfgenamen te brengen. Na een gecompliceerde zoektocht weet hij hen te vinden. 

103-jarige
Lees ook:
103-jarige erfgenaam krijgt groot deel erfenis van 675.000 euro in De Erfgenaam

Ruben Nicolai ontroert door heftige oorlogsverhalen

04:43

Om het goede nieuws te delen, heeft hij Marije en Willemijn uitgenodigd. "Ik heb een erfgenaam gevonden, maar deze persoon wil anoniem blijven." Het nieuws van het theeservies is rauw bij de erfgenamen op het dak gevallen. "Het rakelde heel veel verdriet op."

Ondanks het verdriet hebben de erfgenamen een brief geschreven voor de twee nichtjes. "Wij hebben Froukje, Rebecca en hun ouders helaas nooit gekend, maar toch heeft het bericht dat jullie naar ons op zoek zijn veel bij ons losgemaakt."

Ondanks dat de erfgenamen niet op televisie willen komen, willen ze graag een afspraak maken met Marije en Willemijn. "Ik weet zeker dat we die mensen gaan opzoeken en dat we contact met ze gaan leggen", zegt Marije.

De nichtjes vinden het geen probleem dat zij niet voor de camera’s willen verschijnen. "Ik vind het zo mooi dat wij hebben afgemaakt wat oma ooit beloofd heeft", vertelt Willemijn geëmotioneerd.

Ruben
Lees ook:
Ruben maakt erfgenaam blij met 'teleurstellende' erfenis: 'Geld is geld'

De Erfgenaam zie je elke woensdag om 20.30 uur bij RTL 4.