Ga naar de inhoud
Entertainment

Radiofrequenties voor vijf bedrijven, SLAM! en Sublime niet te horen op FM-frequentie

DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben de negen FM-frequenties voor commerciële radiozenders gekregen. Ze hebben de hoogste prijzen op een veiling geboden, die in totaal 152,8 miljoen euro opbrengt. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. De negen frequenties zijn geveild voor een periode van twaalf jaar.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaalt vorig jaar dat de landelijke FM-frequenties opnieuw moeten worden verdeeld. Rockzender KINK, die al langer aast op een plekje op de landelijke radio, heeft de zaak aangespannen.

De veiling van de frequenties begint afgelopen dinsdag. Op de negen frequenties zenden in de afgelopen jaren 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, SLAM! en Sublime uit. 

Talpa Radio Holding heeft het hoogste bedrag neergelegd bij de veiling van de radiofrequenties. Het bedrijf betaalde voor drie frequenties in totaal ruim 59,2 miljoen euro, zo is te lezen in een brief van minister Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. In totaal heeft de veiling 152,8 miljoen euro opgebracht.

Marieke
Lees ook:
Marieke Elsinga verloor bijna kwart van haar na zwangerschap

Het kabinet beperkt daarnaast het aantal frequenties voor een aanbieder van commerciële radio tot drie. Die beslissing zou ervoor zorgen dat Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica, Radio 10, Radio 538 en Sky Radio, sowieso een van de frequenties zou kwijtraken. Daarom wordt Radio Veronica verkocht aan Mediahuis, dat sinds 1 juli officieel de eigenaar is van de zender. Het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf neemt eerder ook al zenders als 100% NL en SLAM! over van RadioCorp.

Talpa Network is blij dat Radio 538, Radio 10 en Sky Radio hun FM-frequenties behouden. "Na een intensieve periode vol spanning en onzekerheid voor de radiosector, medewerkers en luisteraars is er met de uitslag van de veiling nu eindelijk duidelijkheid. We zijn ontzettend verheugd dat we deze drie radiovergunningen hebben gewonnen", laat Paul Römer, Managing Director Radio en Televisie Talpa Network, weten. "De komende twaalf jaar blijven we hen met onze sterke merken, dj’s, muziekprogrammering en spraakmakende activiteiten bedienen en raken, zoals ze van ons gewend zijn. We schrijven vandaag radiogeschiedenis en verheugen ons op de toekomst."

BNR
Lees ook:
BNR wacht stappen Yvonne en Raad voor de Journalistiek af

Dat BNR blijft uitzenden op FM is voor de nieuwszender 'een heel erg belangrijke mijlpaal zegt presentatrice Nina van den Dungen. "Wat een opluchting." Ook hoofdredacteur Marc Adriani is blij. "Dit jaar viert BNR zijn 25-jarig bestaan, een mooier cadeau dan dit kunnen we ons niet wensen. Gelukkig is er voor de BNR-collega’s een einde gekomen aan de onzekerheid over de toekomst. We gaan door met steengoede onafhankelijke nieuwsradio en dat is goed voor de journalistiek in Nederland."

Qmusic-dj
Lees ook:
Qmusic-dj Joost Swinkels maakt podcast over overleden vader

DPG Media lanceert naast Qmusic ook nieuwe radiozender. Robert Bernink, de algemeen directeur van Qmusic, laat weten 'mooie plannen' te hebben voor de nieuwe radiozender. "Ik ben ervan overtuigd dat we ook hiermee een mooie positie in het Nederlandse radiolandschap zullen verwerven. Ik ben heel trots op het vakmanschap en de gedrevenheid van ons team dat Qmusic zo succesvol heeft gemaakt. Hiermee komt een radiodroom uit."

"Sinds 2005 hebben we met Qmusic gebouwd aan een sterk merk. Dit is een lange weg geweest. Het succes van de afgelopen jaren liet ons voorzichtig dromen om ons radio-portfolio verder uit te breiden. Nu is het dan zover: er komt een nieuwe zender bij waarmee we nog meer Nederlanders kunnen bereiken. Ik ben vooral heel trots op ons radioteam dat in de afgelopen jaren zo hard heeft gewerkt aan het succes van Qmusic en zie uit naar de lancering van een nieuwe radiozender", zegt Erik Roddenhof, CEO van DPG Media.

Rapper
Bekijk ook:
Rapper Donnie vereerd met nummer 1-hit Qmusic Foute Party: ‘Totaal niet verwacht, maar geweldig’

De radiostations SLAM! en Sublime zijn vanaf 1 september niet meer te horen op een FM-frequentie. De radiostations zijn vanaf dan alleen te horen via DAB+, online en via de app, zo meldt uitgever Mediahuis. Radio Veronica en 100% NL zijn de komende twaalf jaar wel te horen op een FM-frequentie.

"Het is onze ambitie om een belangrijke speler in de Nederlandse radio- en audiomarkt te worden. Hoewel we liever drie licenties verkregen hadden, zijn we blij met de uitkomst van de veiling", zegt Tom Klerkx, directeur Audio bij Mediahuis. "Sublime en SLAM! krijgen naast Nostalgie en Sunlite, alle kansen om zich vanaf 1 september verder te ontwikkelen als DAB+-radiostations, binnen een markt die steeds verder groeit in bereik."

Verkoop
Lees ook:
Verkoop Radio Veronica aan Mediahuis officieel afgerond

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken is blij met de dynamiek die de FM-veiling heeft veroorzaakt. "Ik wilde dynamiek, die is er gekomen en dat was ook nodig", zegt ze vrijdag bij de bekendmaking van de nieuwe verdeling van de negen frequentiepakketten voor commerciële radiozenders. Volgens de minister is het, twintig jaar na de laatste FM-veiling, 'tijd voor nieuwkomers'. 

Dat er als gevolg van de verschuivingen mogelijk banen verloren gaan, is volgens haar 'de consequentie van een marktsysteem'. "Het hoort een beetje bij commercieel radio maken. Je hebt altijd winnaars en verliezers in een open systeem."

Radio-dj
Lees ook:
Radio-dj Max Bolhuis ontvangt Gouden Plaat voor hit Dyscalculie

KINK noemt het 'zuur' dat de radiozender geen FM-frequentie heeft weten te bemachtigen. De rockzender aasde al langer op een plekje op de landelijke radio en had een zaak aangespannen over de verdeling van FM-frequenties. "Natuurlijk is het teleurstellend, we zijn de aanjager geweest van deze veiling", reageert algemeen directeur Jan Hoogesteijn. "Maar we zijn niet naïef de veiling in gegaan. We voelden al wel dat het een miljoenenjacht zou worden. Toen we ons biedingsplafond hadden bereikt, zijn we uit de veiling gestapt." Hoogesteijn zegt desondanks blij te zijn dat de veiling er is geweest. "Het zou erger zijn geweest als het hek dicht was gebleven. Nu hadden we wel een kans."

De uitslag betekent niet het einde van het radiostation, benadrukt Hoogesteijn. "We gaan door om ons bereik te vergroten en we onderzoeken nu de mogelijkheden." Volgens hem kan de herverdeling een positief effect hebben op het gebruik van DAB+. "Ik hoop dat andere zenders die ook niet op FM gaan uitzenden meer gaan inzetten op DAB+. Dat zou een mooi bijkomend effect zijn."