Ga naar de inhoud
Entertainment

Britse Oscar-winnares en politica Glenda Jackson (87) overleden

Glenda Jackson Beeld © ANP

De Britse actrice en politica Glenda Jackson is op 87-jarige leeftijd overleden in haar woning in de Londense wijk Blackheath. Dat melden Britse media op basis van een verklaring van Glenda's manager. Een exacte doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar ze was al ziek.

Glenda won twee keer in haar carrière een Oscar, drie keer een Emmy en één keer een Tony Award. Daarmee heeft ze de zogenoemde 'Triple Crown' van acteren op haar naam staan.

Disney+-actrice
Lees ook:
Disney+-actrice Park Soo Ryun (29) overleden na val van trap

Haar Oscars won ze met de films Women in Love (1969) en A Touch of Class (1973). In 1992 stopte ze met acteren om namens de Labour-partij het parlement in te gaan. Dit bleef ze doen tot 2015. In haar tijd in de politiek was ze ook enige tijd onderminister van Transport en deed ze een onsuccesvolle gooi naar het burgemeesterschap van Londen. Na haar tijd in de politiek ging ze weer acteren. In 2018 kreeg ze haar Tony Award voor haar rol in de Broadway-versie van het theaterstuk Three Tall Women en in 2020 kreeg ze nog een Emmy voor haar rol in het tv-drama Elizabeth is Missing.

Vader
Lees ook:
Vader John de Bever overleden: Bedankt voor alles'

Glenda overleed in het bijzijn van haar familie na een kort ziekbed. Volgens haar manager had ze kort geleden de opnames afgerond van de film The Great Escaper, waar ze samen met acteur Michael Caine in te zien zal zijn.

Bron: ANP/RTL Boulevard