Ga naar de inhoud
Entertainment

Giel de Winter was 7 jaar duizelig: 'Het was een zoektocht'

Giel de Winter Beeld © ANP

Giel de Winter (33), bekend van StukTV, kampt al zeven jaar om onduidelijke redenen met duizeligheid als hij met een mental coach in aanraking komt. In de podcast 'Can We Just Talk' vertelt hij over de periode waarin hij onderzoek na onderzoek doet, maar geen enkele arts zijn klachten aan stress relateert.

"Het was een zoektocht om mezelf te vinden"

Je zeven jaar lang duizelig voelen klinkt vreselijk, en dat is het ook, beaamt Giel tijdens het gesprek. Helemaal in combinatie met de paniekaanvallen die hij dan heeft. "Het is klote. Ik dacht dat het niet meer wegging, dus ik moest er maar mee leren leven", blikt de programmamaker terug op die periode. "Ik had alle onderzoeken gedaan in het ziekenhuis, maar daar kwam niks uit. Er was niks."

Er zit voor Giel al die jaren niks anders op dan doorgaan met leven. Met ongezonde gewoontes als gevolg. "Niemand vertelde toentertijd: ga eens beter voor jezelf zorgen. Dát deed ik niet. Ik zat ieder weekend aan de alcohol. Hoe duizeliger ik werd... Je legt die link niet, maar ik werd minder duizelig als ik dronk."

"Dan lig je weer tot 11 uur ['s ochtends] in je bed, daarna ga je filmen. Je komt laat thuis", zegt Giel, waarop hij aanvult dat hij vervolgens pas midden in de nacht naar bed gaat. "Ik had gewoon geen ritme. Het was een zoektocht om mezelf te vinden."

Giel
Lees ook:
Giel de Winter doet boekje open over vriendin: 'Zij kent de echte Giel'

Uiteindelijk komt Giel achter de reden van zijn klachten wanneer hij mental coach Joost Leenders, die prestatiecoach van onder andere topvoetballer Memphis Depay was, ontmoet. "Die duizeligheid was stress. Dat wist ik niet", zegt de programmamaker over zijn klachten. "Hij zei: 'Je leeft in een wereld die veel druk vereist. Heb jij dat eigenlijk wel door?'" 

Op aanraden van Joost wandelt Giel iedere ochtend. Ondanks dat hij in eerste instantie niet het effect merkt op zijn mentale gezondheid, komt dat even later wel. "Na twee weken zijn we verder aan de slag gegaan. Hoe kunnen we dit oplossen? Ik had daarvoor vaak paniekaanvallen, dat was intens."

Op aanraden van Joost stopt Giel met alcohol drinken, staat hij 's ochtends om 7 uur in plaats van 11 uur op en zoekt hij naar een beter ritme in zijn leven. Met succes: na twee maanden is Giel van de klachten af. "Het is nooit meer teruggekomen."

Giel
Lees ook:
Giel de Winter vond tv maar niks: 'Kon de getver krijgen'

Beluister hieronder de hele podcast.