Ga naar de inhoud
Entertainment

Dick gooit met vogelkooi naar buren om 'gevaarlijke boom' in De Rijdende Rechter

Dick, Ria en Jan in De Rijdende Rechter Beeld © NPO 1/KRO-NCRV - screenshot van De Rijdende Rechter 06-06-2023

Het gaat er al een tijdje niet gezellig aan toe in Lelystad, zo is te zien in 'De Rijdende Rechter'. Dick heeft al een tijdje ruzie met het echtpaar Ria en Jan over de 'gevaarlijke boom' in de achtertuin van zijn buren.

"Ik weet niet of u ooit zo'n YouTube-filmpje gezien hebt"

Door de grote boom moet Dick al jaren elke dag zijn tuin en dak schoonmaken. Hij is er helemaal klaar mee. En dat zorgt ervoor dat hij al dan niet expres zelf ook voor overlast zorgt. Zo luistert hij heel hard naar muziek in de tuin en gooit hij met voedersystemen voor vogels naar zijn buren en hun hovenier. "Als je niet reageert, wordt hij agressief", zegt buurman Jan. 

Buurman
Lees ook:
Buurman Henny heeft felle ruzie met 'Kim Jong-un' door steeg in De Rijdende Rechter

Mr. John Reid moet langs komen om deze heibel op te lossen. Hij neemt verschillende experts mee om te bekijken wat wel en niet binnen de regels valt. Dick vertelt dat hij doodsbang is voor de boom. "Ik weet niet of u ooit zo'n YouTube-filmpje gezien hebt. Maar als daar de bliksem inslaat, splijt 'ie helemaal open. Dat gaat dwars door je gevel." Daar heeft de bomenexpert geen oren naar. "Blikseminslag komt voor in Nederland, maar we hebben 100 miljoen bomen. Als ik alleen YouTube-filmpjes ga volgen kan ik denken: zijn al die 100 miljoen bomen gevaarlijk? Dat is het ook niet."

Door de ruzie met de buurman, hebben Ria en Jan ook wel een paar eisen. Zo luistert Dick te hard muziek, heeft hij zijn houtkachel aan en heeft hij een gedeelte van hun tuin in gebruik. En dat moet afgelopen zijn. 

De
Lees ook:
De Rijdende Rechter-kijkers ergeren zich aan 'gladde autoverkoper'

Hoewel Dick bang is dat de boom zijn huis vernield, geeft de bomenexpert aan dat dat geen reële angst is. "Dat risico is verwaarloosbaar", vertelt hij tijdens de hoorzitting. Mr. John Reid besluit dan ook dat de boom gewoon mag blijven staan. Wel moeten de buren de boom flink snoeien, zodat hij niet over de erfgrens hangt. Dick mag gewoon zijn muziek luisteren, zijn houtkachel gebruiken én het stukje tuin van zijn buren blijven gebruiken. "Prima, perfect", reageert Dick op de uitspraak. Zijn buren zijn minder enthousiast. "Dit is de uitspraak en daar moeten we het mee doen, hè?" zegt Jan. Hij geeft aan dat hij de boom gaat snoeien.

De Rijdende Rechter zie je elke dinsdag rond 21.05 op NPO 1. Je kijkt de aflevering hier terug