Ga naar de inhoud
Entertainment

Rick Brandsteder geniet van Het Perfecte Plaatje op Reis na verslaving: 'Was van mezelf verwijderd geraakt'

Rick Brandsteder in Het Perfecte Plaatje Op Reis Beeld © RTL

Rick Brandsteder (39) gooit eind 2022 het roer om. Hij besluit om naar een afkickkliniek te gaan om van zijn verslaving af te komen. Niet veel later doet hij mee aan 'Het Perfecte Plaatje op Reis’. Dat komt op een goed moment voor de presentator.

"Het was zaak om in lijn met mezelf te komen"

De amateurfotografen moeten 's ochtends vroeg op om foto's te maken van vogels in een botanisch park. Iets wat Rick Brandsteder nu anders beleeft, zo vertelt hij in gesprek met presentator Tijl Beckand. "Een aantal maanden geleden was ik hier met een verrotte kop aan begonnen: ik ging geen feestje of partijtje uit de weg. Als je dan helemaal fris en helder wakker wordt, dan is het je gordijnen opengooien en de dag plukken."

Dat lukt wel in het prachtige Zuid-Afrika, het land waar Rick is afgekickt en nu terugkeert voor het RTL-programma. "Het was een soort ratrace waar je altijd aan meedoet", blikt hij terug op zijn verslaving. "Als kind ben ik al met een bekende vader opgegroeid. Daardoor ben ik op de autofocus gegaan en heb ik mezelf eigenlijk nooit scherp gesteld", omschrijft Rick zijn problemen in fotografietaal.

Numidia
Lees ook:
Numidia el Morabet raakt gewond tijdens shoot in Het Perfecte Plaatje Op Reis

Hij vervolgt: "Ik ben in die tijd van mezelf verwijderd geraakt. Dit is niet wat ik wil en op deze manier gaat het niet de goede kant op. Als je dat dan ook nog een keer probeert te verdoven, dan ga je helemaal weg. Het was zaak om in lijn met mezelf te komen."

Daarom wil Rick van zijn verslavingen bevrijd worden. "Dat is aardig gelukt. Maar ik besef ook dat het in die kliniek een safe place is. Nu begint het echte werk. Ik ga goed en ik ga ook niet te hoog van de toren blazen. Ik doe alles lekker relaxed, zoals ik deze dag ook ga beleven."

Dat gaat Rick goed af. Zo goed dat hij tijdens de eerste shoot de beste foto maakt. Hij krijgt een 8,5 voor zijn vogelfoto. "Ik mag best wat zelfverzekerder zijn en geloven in mezelf. Het kwam als een verrassing, maar ik ben superblij."

(Tekst gaat verder onder de video.)

Rick Brandsteder na vertrek afkickkliniek: 'Nu begint het echte werk'

01:02
Leonie
Lees ook:
Leonie ter Braak wordt hitsig van model in Het Perfecte Plaatje Op Reis: 'Moeder Natuur op z’n best'

Tijdens de tweede fotoshoot komt Rick niet verder dan de vijfde plek, waarna hij door zijn gemiddelde de tweede plek in deze aflevering krijgt. Alleen Leonie ter Braak doet het net iets beter.

De deelnemers nemen afscheid van Rob Dekay. Hij heeft ontzettend genoten van het programma, maar zijn score is niet voldoende om door te gaan. "Het is wat het is. Ik heb veel mooie gesprekken gehad met mensen: met locals, met medekandidaten. Ik denk dat het nodig is geweest voor mijn leven om hier geweest te zijn", vertelt hij. "Iets te kort, maar wel waardevol."

Het Perfecte Plaatje op Reis zie je elke woensdag om 20.30 uur bij RTL 4. Terugkijken kan bij Videoland.

Rob krijgt in Het Perfecte Plaatje Op Reis: De Publieksprijs echter nog een laatste kans om te laten zien dat hij de beste fotograaf van dit seizoen is. Hoe hij het ervan afbrengt, dat zie je in de video hieronder. 

Rob Dekay krijgt extra foto-opdracht op Hollandse camping

09:30