Ga naar de inhoud
Entertainment

Maaike en Jan teleurgesteld door lage biedingen in De Moeite Waard?!

De Moeite Waard?! Beeld © RTL

Dochter Maaike verbouwt in 'De Moeite Waard?!' samen met vader Jan een appartement in Den Haag om dat vervolgens met winst te kunnen verkopen. Al hun vrije uren worden in de verbouwing gestopt, maar al gauw blijken de ingeschatte verbouwingstijd en -budget niet helemaal te kloppen.

“Verlies lopen op een project ga ik sowieso niet doen”

De in Den Haag opgegroeide Maaike is op zoek naar een appartement om het stulpje samen met vader Jan te verbouwen: “Voor veel mensen is het een te grote opgave om dit te doen, maar dat is juist precies waar wij naar op zoek zijn”, vertelt Maaike. Al gauw vindt ze het perfecte appartement voor deze klus; aan het optrekje hangt een prijskaartje van 275.000 euro. Na een begroting te hebben gemaakt schatten vader en dochter in dat ze zo’n 50.000 euro kwijt zullen zijn aan verbouwingskosten. Dat is volgens aannemer Bob Sikkes echter veel te laag ingeschat: “Met 50.000 euro ga je het echt niet redden. 50.000 euro is niet genoeg.”

Maaike en Jan blijven optimistisch en gaan direct aan de slag, maar dan blijkt het huis in veel slechtere staat te zijn dan ze van tevoren hadden gedacht. Hierdoor wordt het verbouwingsbudget een flink stuk hoger: “De elektricien hadden we te laag ingeschat, de loodgieter te laag ingeschat, de diverse werkzaamheden... Dat bij elkaar opgeteld, maakt dat het budget wel een beetje overschreden wordt.” Daarnaast blijkt ook de ingeschatte tijd niet helemaal te kloppen en duurt de verbouwing zo'n acht maanden langer dan gepland.

Bo
Lees ook:
Bo organiseert housewarming voor boomhut in Echte Gooische Moeders: 'Hoe verzin je het?'

Na bijna een jaar te hebben verbouwd, is het appartement van Maaike eindelijk af. De verbouwingskosten zijn uiteindelijk opgelopen tot 80.000 euro, dus moet Maaike minimaal 355.000 euro aan het appartement verdienen om geen verlies te maken. Aangezien de woningmarkt de afgelopen weken enorm is veranderd, is het nog maar de vraag of dat gaat lukken: “Verlies lopen op een project ga ik sowieso niet doen. Eigenlijk alles onder de 400.000 euro zou ik niet doen, dus dat wordt nog spannend”, zegt Maaike.

Bob Sikkes blij met eindresultaat: ‘Voelt lekker’

03:43

Nadat de woning in de markt is gezet, hebben zo’n twintig kijkers zich bij de makelaar gemeld, waar vervolgens drie biedingen uit komen: “Dat is voor ons boven verwachting”, meldt de makelaar. Tijl Beckand brengt vader en dochter een bezoek om de biedingen te overhandigen: “Zijn jullie klaar voor de biedingen?”

Ruben
Lees ook:
Ruben en Sanne uit Kopen zonder Kijken al twee jaar wanhopig op zoek naar groter appartement

Het eerste bod bedraagt 345.900 euro en is voor Maaike en Jan schrikbarend laag: “Dat is niet voldoende.” Uiteindelijk is het hoogste bod een bedrag van 376.194 euro: “Ik had meer gehoopt. Maar dit is wel wat we hadden gehoopt er in ieder geval uit te halen en dat is gelukt”, zegt Maaike. Toch is ze er nog niet zeker van of ze het bod gaat accepteren en ook vader Jan is wat voorzichtig: “Even nadenken nog, zou ik zeggen. Ik zou niet gelijk toehappen."

Dat nadenken heeft Maaike zeker gedaan, want ze heeft uiteindelijk besloten om het appartement niet te verkopen, maar te gaan verhuren: “Ik vond het geen makkelijke keuze.” Maaike hoopt het paleisje in de toekomst alsnog voor meer te kunnen verkopen.

Hoewel haar doel niet is behaald, vindt zowel Maaike als Jan het project De Moeite Waard: “Het was hartstikke leuk om te doen.” Samen hebben ze het enorm naar hun zin gehad en ze kijken uit naar hun volgende project.

Kopen
Lees ook:
Kopen Zonder Kijken-effect: honderden aanmeldingen in pleegzorg

De Moeite Waard?! zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 4 en kijk je terug bij Videoland.