Ga naar de inhoud
Entertainment

AVROTROS: eerst evalueren voordat artiesten zich weer kunnen melden

AVROTROS, de omroep die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, gaat eerst de deelname van dit jaar evalueren voor artiesten zich aan kunnen melden om Nederland in 2024 te vertegenwoordigen. Dat laat een woordvoerster van AVROTROS desgevraagd weten aan het ANP.

"We zijn eerst aan het kijken waar het beter kan en moet"

"We doen dus zeker weer mee", aldus de zegsvrouw. "Maar we zijn eerst aan het kijken waar het beter kan en moet. Dat maken we binnenkort bekend en daarna openen we de inschrijving", aldus de woordvoerster. Een jaar geleden werd twee dagen na de finale van het songfestival de inschrijving al geopend.

Meerdere
Lees ook:
Meerdere Zweedse steden hebben interesse in organisatie songfestival

Op Mia Nicolai en Dion Cooper, de inzending van dit jaar, was voor het songfestival kritiek vanwege twee liveoptredens die niet vlekkeloos verliepen. Uiteindelijk werd besloten hun nummer 'Burning Daylight' aan te passen waardoor het duo daar een prettiger gevoel bij had. Een week geleden wisten Mia en Dion geen plek in de finale van het Eurovisiesongfestival in Liverpool te bemachtigen. De laatste keer dat Nederland niet meedeed in de finale was in 2015, toen Trijntje Oosterhuis niet genoeg punten kreeg.

ABBA
Lees ook:
ABBA komt niet samen voor reünie tijdens Eurovisie Songfestival 2024 in Zweden

Ook was er de afgelopen tijd kritiek op de manier waarop AVROTROS intern de Nederlandse inzending kiest door middel van een selectiecommissie. Zo pleitte onder anderen Omroep MAX-baas Jan Slagter voor de terugkeer van een Nationaal Songfestival. Algemeen directeur Eric van Stade, ook lid van de selectiecommissie, liet eerder al weten dat het denkbaar is dat het Nationaal Songfestival op termijn terugkeert. Binnen AVROTROS zijn daar regelmatig gesprekken over, stelde hij. De laatste keer dat er een nationale voorronde was in Nederland, was in 2012. Toen ging Joan Franka naar Bakoe. Ze wist de finale toen niet te halen.