Ga naar de inhoud
Nederland valt af

Mia en Dion gestrand in halve finale, AVROTROS 'ongelooflijk trots'

Niet genoeg, maar wel zuiver: dit was Nederland op het songfestival

00:53

Mia Nicolai en Dion Cooper hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. In de eerste halve finale in Liverpool behoorde het Nederlandse duo met het nummer Burning Daylight tot de vijf afvallers.

Vijftien landen streden om tien finaleplekken. Nicolai en Cooper kwamen als voorlaatste aan de beurt. Lees hier welke landen wél zijn doorgedrongen tot de finale.

Commentatoren Cornald Maas en Jan Smit waren wel degelijk enthousiast over de Nederlandse bijdrage. "Dit stond gewoon als een huis", zei Smit. "Glashelder, loepzuiver." Ook andere BN'ers reageren positief. Zo schrijft zanger Nielson op Twitter: "Dit doet absoluut niet onder voor de rest."

'Aan ons heeft het niet gelegen'

Zelf reageerden Mia en Dion opgetogen op hun uitschakeling. Mia voelt zich nog steeds een winnaar. "Aan ons heeft het niet gelegen, wij hebben alles gegeven", zei Dion. Bekijk die eerste reactie hier: 

Dion en Mia na uitschakeling: 'Voel me nog steeds een winnaar'

03:00
"We kunnen met opgeheven hoofd naar huis. Het is wat het is. Ik ga nog wel even balen, maar dat hoort er ook bij. Ik ben trots op wat we gedaan hebben."

AVROTROS laat weten 'ongelooflijk trots' te blijven op het duo. "We wisten dat het lastig zou worden in deze moeilijke eerste halve finale en het is natuurlijk vreselijk jammer dat het niet gelukt is om de finale te bereiken", schrijft de omroep. "Mia & Dion hebben een fantastisch optreden neergezet en we zijn en blijven ongelooflijk trots op wat ze hebben gepresteerd."

Het is voor het eerst sinds 2015 dat Nederland zich niet plaatst voor de finale van het songfestival. Trijntje Oosterhuis was de laatste Nederlandse artiest die in de halve finale strandde.

Geen zenuwen

Vooraf hadden Mia en Dion aangegeven geen last te hebben van zenuwen. Ze hadden 'vooral zin' om op het podium te staan. "We zien nu echt al het harde werk werkelijkheid worden", vertelde Mia.

Mia
Lees ook:
Mia en Dion niet door naar de finale: deze landen hebben wel een plekje bemachtigd

Door de kritiek op hun eerste, niet zo zuivere optredens was hun onderlinge band 'sterker dan ooit', zei Cooper. "Ik ben blij met hoe het ons dan toch gevormd heeft." Ook de band met de andere deelnemers was volgens Cooper goed. "Er heerst echt een soort familiegevoel."

Vooraf hadden bookmakers de Nederlandse kans op een finaleplek ingeschat op 54 procent. Daarmee kwam het Nederlandse duo op de elfde plek, net te weinig om door te dringen tot de slotavond. Na afloop (maar nog vóór de stemming) werd de kans ingeschat op nog maar 41 procent.

'Zoveel mooie dingen'

"We hebben zoveel mooie dingen in onszelf kunnen overwinnen door dit gewoon aan te gaan en het echt te durven. Het is best wel een ding zo'n Eurovisie Songfestival", zei Mia verder nog tegen de pers na afloop van de halve finale. 

Nu het songfestivalavontuur is afgelopen, ligt de toekomst voor de artiesten open. Of ze weer samen gaan zingen, weten de twee nog niet. "Wie weet", vertelde Mia. Ze neemt voorlopig eerst even rust. "Ik denk dat ik tot zondag vrij neem en vanaf dan staan er weer allemaal sessies in de studio gepland en dat ga ik gewoon doorzetten." Ook Dion heeft nog geen concrete plannen. "Mijn brein gaat even tot nu, zeg maar", zei de zanger.

Technische problemen

Commentatoren Maas en Smit werden aan het begin van de uitzending nog geplaagd door verbindingsproblemen. Maas was genoodzaakt commentaar te geven via de telefoon. Na het openingsnummer van Noorwegen waren de technische problemen voorbij.

Bekijk ook: Timur geeft weer Oekraïens commentaar, maar niet vanuit een bunker

02:46
De beelden van presentator Timur Miroshnychenko gingen vorig jaar de wereld over: vanuit een schuilkelder in Oekraïne deed hij verslag van het songfestival. Dit jaar is hij 'gewoon' in Liverpool.