Ga naar de inhoud
Entertainment

Tabitha over vrijheid: 'We hebben nog een lange weg te gaan'

Tabitha Beeld © Bevrijdingsfestivals.nl

Voor Tabitha is het 'heel bijzonder' dat zij vrijdag, op Bevrijdingsdag, als ambassadeur van de vrijheid door heel Nederland muzikale optredens geeft en 'de vrijheid viert'. Dat zegt de 30-jarige zangeres vrijdagochtend vlak voor vertrek in gesprek met het ANP. Tabitha geeft vrijdag optredens in Overijssel, Friesland en is ook bij de traditiegetrouwe afsluiting van Bevrijdingsdag in Amsterdam.

"Ik vind dat we overal, in elk land, in elk gebied, onszelf zouden moeten kunnen zijn"

"Ik denk dat het voor elke artiest wel iets is wat je voorbij ziet komen en waarvan je denkt: het zou waanzinnig zijn als je als artiest met je muzikale creativiteit daaraan mag bijdragen", aldus Tabitha. Voor de zangeres betekent vrijheid 'dat mensen zichzelf kunnen zijn en van een ander kunnen houden zonder oordeel of restricties'. "Dus daarin hebben we nog een lange weg te gaan", voegt ze daaraan toe.

Froukje,
Lees ook:
Froukje, MEAU en Tabitha treden op bij bevrijdingsfestivals

"Ik vind dat we overal, in elk land, in elk gebied, onszelf zouden moeten kunnen zijn. Ik denk dat we het allemaal verdienen als mens om vrij te zijn", vertelt de zangeres. En hoewel de vrijheid vrijdag wordt gevierd, vindt Tabitha dat het ook een dag is 'waarop we goed stil moeten staan bij het feit dat er op veel plekken in de wereld nog wat te verbeteren valt'. "En ook in Nederland zijn we er nog niet", aldus Tabitha.

Froukje:
Lees ook:
Froukje: 'Moeten ervan genieten om vrijheid te vieren'

Jaarlijks wordt op Bevrijdingsdag de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 gevierd. Daarnaast staat Nederland stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. In totaal zijn er honderden optredens op bevrijdingsfestivals in veertien steden door het land. Behalve Tabitha zijn dit jaar ook Froukje en MEAU ambassadeurs van de vrijheid.