Ga naar de inhoud
Entertainment

Rutte over Paul van Vliet: 'Mooiste stem van Nederland is overleden'

'Meester van de taal en timing'. Zo herinnert premier Mark Rutte (56) cabaretier Paul van Vliet. 'De man met de mooiste stem van Den Haag en heel Nederland, is overleden na een leven lang'‘leuke dingen voor de mensen'', schrijft Rutte op Twitter na het overlijden van Paul.

"Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte"

'Hij was meester van de taal en timing en zo blijft hij in onze herinnering', vervolgt de premier. 'Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte.'

Paul overleed dinsdag na een kort ziekbed. Hij was 87 jaar.

Cabaretier
lees ook:
Cabaretier Paul van Vliet overleden op 87-jarige leeftijd

Paul begon zijn carrière met het Leidsch Studenten Cabaret waarmee hij talloze voorstellingen in binnen- en buitenland maakte. In 1964 richtte hij samen met Liselore Gerritsen, Ferd Hugas, Judith Bos en pianist Rob van Kreeveld zijn eerste professionele ensemble op: Cabaret PePijn. De leden gingen in 1971 ieder hun eigen weg maar Theater PePijn bleef bestaan onder beheer van Paul. Het werd een kweekvijver voor jong cabarettalent. Onder anderen Youp van 't Hek, Herman Finkers, Jochem Myjer, Theo Maassen en Harrie Jekkers speelden er in hun eerste jaren.

Gedurende zijn carrière creëerde Paul een aantal komische types waarvan de bekendste Bram van de Commune, Majoor Kees, Baron Taets van Aevezaeth, Haagse Benny en Charles van Tetterloo jr. waren. Verschillende uitdrukkingen kregen in 2019 een plek in de Dikke Van Dale.

Bekende
lees ook:
Bekende Nederlanders herdenken Paul van Vliet: 'Groot gemis'