Ga naar de inhoud
Entertainment

Roel van Velzen doorbreekt radiostilte over Joan Franka

Joan Franka en Roel van Velzen Beeld © RTL/screenshot Renze Op Zondag 16 april/ANP

Het schrijnende verhaal van Joan Franka (33), de zangeres die Nederland in 2012 vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival, in 'Better Than Ever' wordt druk nabesproken. Van haar destijdse 'The Voice'-coach Roel van Velzen (45) bleef het stil, tot nu.

"Haar verhaal roept heel veel vragen op"

"Ik ben echt overweldigd door de reacties, had ik niet verwacht", vertelt Joan aan tafel bij Renze op Zondag. Ze noemt het doen van haar verhaal 'een soort laatste stap in het helingsproces'. Betrokkenen hebben nog niet op haar gereageerd, aldus Joan.

Wie inmiddels wel van zich heeft laten horen, is dus Roel van Velzen. "Ik bewaar positieve herinneringen aan de samenwerking met Joan tijdens haar deelname aan The Voice, waar ik haar begeleidde als coach", laat hij weten aan Renze. "Daarna begon er voor haar een nieuw hoofdstuk met haar deelname aan het songfestival, hierin speelde ik geen rol. Het beeld dat Joan schetst van die tijd is zorgwekkend. Niemand zou dingen tegen haar zin hoeven doen. Verder kan ik er lastig iets van vinden of over zeggen, simpelweg omdat ik daar niet bij was, maar haar verhaal roept heel veel vragen op."

Joan geeft nadat Renze deze verklaring van Roel verleest aan dat ze inmiddels ook zelf contact heeft gehad met haar oud-coach. "Roel heeft mij vandaag ook een bericht gestuurd. Ik weet niet zo goed wat ik daarover moet zeggen, vind ik wel lastig. Gewoon oké."

Joan
Lees ook:
Joan Franka had het zwaar tijdens en na songfestival: 'Heel erg eenzaam'

Joans toenmalige managers laten ook aan Renze op Zondag weten zich te distantiëren van alle beschuldigingen. Zij herkennen zich niet in de verhalen van Joan. De voormalige managers staan wel open voor een 'privégesprek' met de zangeres, maar zij weet nog niet of dat 'zinvol' zou zijn, aangezien 'er wordt gezegd dat ik de feiten verdraai'. De zangeres geeft aan dat haar verhaal doen vooral 'helend bedoeld' is. 

Hoe kijkt zangeres Joan Franka terug op haar uitzending van Better Than Ever?

03:44
Joan
Lees ook:
Joan Franka zong vals door 'kapotte oortjes'

Joan vertelde in Better Than Ever dat ze tijdens haar deelname aan het songfestival dingen heeft gedaan waar zij niet volledig achterstond. Zo moest ze de veelbesproken indianentooi op, die ze eigenlijk niet wilde dragen, en mochten haar moeder en zus op voor haar belangrijke momenten niet bij haar zijn. Ook vertelde Joan dat haar manager na afloop zou hebben gezegd dat ze 'alles verpest' had.

Aan het einde van de dag was Joan in haar hotelkamer aan het overgeven omdat ze 'zo uitgeput' was. Toen zij iemand van de crew probeerde te bellen, zou niemand hebben opgenomen. De AVROTROS liet weten dat Joans ervaringen elf jaar teruggaan 'en we kunnen niet meer terughalen hoe een en ander toen verlopen is'.

AVROTROS
Lees ook:
AVROTROS na wankel optreden Mia en Dion: 'Werken er hard aan'

Het is te hopen dat Mia en Dion, de Nederlandse songfestivalinzending van dit jaar, een positievere ervaring overhouden aan hun deelname. Aran Bade is kritisch over de rol van Duncan Laurence als hun mentor:

Duncan zwijgt in alle talen over Mia en Dion: 'Gemiste kans'

07:45