Ga naar de inhoud
Entertainment

Wie speelt wie in The Passion en waar kun je ze van kennen?

Cast The Passion Beeld © Sander Mulkens

Na het succes van vorig jaar keert de Hemelvaarteditie van 'The Passion' terug, met dezelfde cast als op Witte Donderdag. Het spektakel van KRO-NCRV wordt dit jaar vanuit de twee Friese steden Bolsward en Sneek uitgezonden en bevat ook een nieuw personage. Maar wie speelt eigenlijk welke rol? Een handig overzicht.

Jezus 

In de dertiende editie van The Passion is de hoofdrol van Jezus weggelegd voor acteur Sinan Eroglu. De 36-jarige voelt wel wat druk en wil graag zijn voorgangers trots maken. Maar daar heeft hij het volste vertrouwen in: “Het team van The Passion heeft zo’n mooie basis gelegd. Het voelt voor mij als een warm bad. Ik probeer het verhaal zo veel mogelijk te respecteren en liefdevol te spelen.’”

In 2012 maakt Sinan voor het eerst zijn opwachting op televisie en krijgt hij een aantal grote bijrollen. Daarna volgen hoofdrollen in Lieve Liza en Zusjes en gastrollen in Jeuk, Rechercheur Ria, Flikken Maastricht, Danni Lowinski en De Mannentester. Ook is hij te bewonderen in de miniserie De Vlucht. Recent is hij nog in twee films te zien; naast een van de hoofdrollen in Costa!! zien we hem ook als love interest Marco in de film Foodies

Hoofdrolspelers
Lees ook:
Hoofdrolspelers The Passion willen zorgen voor verbinding

Maria

Marlijn Weerdenburg schittert in de hoofdrol van Maria. De veelzijdige actrice laat eerder via Instagram weten al jaren gefascineerd te zijn door de moeder van Jezus. Marlijn neemt het stokje over van Noortje Herlaar, die vorig jaar de moeder van Jezus vertolkt. Eerder vervullen Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Simone Kleinsma en Do al deze rol. 

Marlijn wordt in 2013 bekend als Danni Lowinski uit de gelijknamige serie op SBS 6. Ze maakt de overstap naar KRO-NCRV waar ze programma's als Hotel Romantiek presenteert. Tegenwoordig is ze te zien als presentatrice bij AVROTROS van programma's als MolTalk, Op zoek naar en DNA Onbekend

Marlijn
Lees ook:
Marlijn Weerdenburg speelt Maria in The Passion

Petrus

Acteur Ferdi Stofmeel is Petrus. Ferdi herkent zich in de twijfel en onzekerheid die Petrus voelt in zijn werk als acteur, vertelt hij eerder in Op weg naar The Passion. Bijvoorbeeld wanneer hij een rol moet vervullen op een groot podium waarbij ook gezongen moet worden, precies zoals in The Passion van hem verwacht wordt.

Ferdi is een komisch talent en onder andere bekend van zijn rollen in sketchserie Komt Een Man Bij De Dokter. Daarnaast speelt hij rollen in De Beentjes van Sint Hildegard, De Grote Slijmfilm en Boeien!.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw personage in The Passion: vrouw van Pilatus

Maria Magdalena

Bertrie Wieringa vertolkt dit jaar de rol van Maria Magdalena. Voor de Friese actrice is het altijd al een droom geweest om mee te doen met The Passion: Hemelvaart en vanavond is het opnieuw zover. De rol van Maria Magdalena wordt in 2022 voor het eerst geïntroduceerd in de vertelling en wordt dan gespeeld door Kim-Lian van der Meij.

Bertrie weet op jonge leeftijd al dat ze actrice wil worden. Op 10-jarige leeftijd speelt ze een rol in de musical Oliver Twist. Haar doorbraak bij het grote publiek beleeft ze in 2019 als ze de rol van Shanti in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden gaat spelen.

Zó
Lees ook:
Zó sloeg de vonk over tussen Bertrie en Dorian bij GTST

Pilatus en Claudia

Dragan Bakema is te zien als Pontius Pilatus, de man die zijn handen in onschuld wast. Dragan is een veelzijdig acteur en schrijver. De afgelopen jaren is hij geregeld te zien in het theater, met hoofdrollen in de musical Lazarus. Hij speelt ook een van de hoofdrollen in de serie Keizersvrouwen en een grote bijrol in Flikken Rotterdam. Onlangs is hij te zien in de nieuwe Videoland-serie Incognito, waarin hij de hoofdrol vertolkt. 

Dit jaar maken we in The Passion voor het eerst kennis met Claudia, de vrouw van Pilatus. Claudia Procula wordt in de Bijbel slechts één keer genoemd. Zij waarschuwt haar man voor Jezus, voordat de politicus het besluit neemt wat te doen met hem. De rol wordt vertolkt door actrice Nhung Dam, bekend van de serie Dertigers. Claudia was voor het eerst te zien tijdens de live-uitzending op Witte Donderdag. Haar verhaal krijgt verder vorm in The Passion Hemelvaart.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe bloedstollende Videoland-crimeserie Incognito nú te zien

Net als in The Passion is Thomas van Luyn de verteller. Anita Witzier keert terug als verslaggever. In de 2021-editie in Roermond is de presentatrice al eens te zien in dezelfde rol. BinnensteBuiten-gezicht Theo-Bert Pot, actrices Annette Barlo en Lieke Hammink, olympisch schaatser Michel Mulder en influencer en acteur Xavier Molijn vormen onder andere de groep discipelen tijdens de uitzending. Ook Emma Deckers, Ilse Heus, Ayşegül Karaca, Michel Mulder en Boaz Roelevink maken hun opwachting.

The Passion: Hemelvaart 2023 is om 20.30 uur te zien op NPO 1.