Ga naar de inhoud
Entertainment

Aflevering Klokhuis over aanraking oogst wereldwijd bewondering

Het Klokhuis Beeld © Het Klokhuis

Een aflevering van het NTR-programma 'Het Klokhuis' over aanrakingen oogst wereldwijd grote bewondering. De uitzending, die in maart 2022 bij de NPO te zien is, is genomineerd voor een prestigieuze Gouden Roos en wint recent een prijs in Japan op het bekendste educatiefestival ter wereld. Ook is de aflevering inmiddels geselecteerd voor INPUT 2023, een groot evenement voor publieke omroepen van over de hele wereld dat half mei in Taiwan plaatsvindt.

"We horen van internationale programmamakers dat deze speciale Klokhuis bij veel mensen een snaar heeft geraakt"

"We horen van internationale programmamakers dat deze speciale Klokhuis bij veel mensen een snaar heeft geraakt", vertelt Klokhuis-eindredacteur Anneke Dorsman. "Misbruik van kinderen is een van de ergst denkbare onderwerpen om te bespreken. Maar het is wel iets dat veel kinderen overkomt. Het was een flinke evenwichtsoefening om dat op een goede manier te doen. Je wilt waarschuwen voor wat er kan gebeuren, maar je wilt kinderen tegelijkertijd niet bang maken voor intimiteit en seks."

Het
Lees ook:
Het Klokhuis en Dieuwertje Blok grote winnaars Zapp Awards

De rode draad van de uitzending zijn twee gesprekken die presentator Nizar El Manouzi heeft, met Pauline, die vroeger misbruikt is, en psycholoog Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld. Iva helpt de redactie van Het Klokhuis ook met het vinden van de juiste formuleringen. "Elk woord hebben we gewogen", aldus Anneke. "Een van de belangrijkste dingen is dat kinderen die dit is overkomen op geen enkele manier kunnen denken dat zij schuld hebben aan wat er is gebeurd."

Het
Lees ook:
Het Klokhuis brengt eerbetoon aan Gijs de Lange

In Nederland is Je Lijf Is Van Jou, zoals de uitzending heet, een van de meest door ouders en docenten besproken afleveringen in de geschiedenis van het programma. "We krijgen van ouders en docenten terug dat de uitzending helpt om met jonge kinderen het gesprek over mogelijk seksueel ongewenst gedrag aan te gaan", vertelt de eindredacteur. Cijfers van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld Tegen Kinderen stellen dat een op de drie kinderen voor z'n 18e te maken krijgt met ongewenst fysiek gedrag.

Maurice
Lees ook:
Maurice Lede ziet zichzelf wel weer Het Klokhuis presenteren

Het lied Een Soort Van, dat actrice Marie-Mae van Zuilen in het programma zingt, wint deze week de Willem Wilmink Prijs voor het beste kinderlied van het jaar. Het nummer dat in de uitzending te horen is, beschrijft de ervaringen van een meisje dat misbruikt is. "Een lied bleek een goede vorm om toch aan te snijden dat er kinderen zijn die rondlopen met een groot geheim dat zij niet delen", zegt tekstschrijver Jurrian van Dongen eerder deze week in het NPO-programma Volgspot. "Bij zo'n onderwerp kom je niet weg met clichés of een keurig doorlopend liedje. We wilden in woord en muziek overbrengen hoe dat geheim ingrijpt in het leven van het meisje."

'Henny
Lees ook:
'Henny Vrienten bracht Klokhuis dertig jaar verder'

De aflevering is in Nederland terug te kijken via de website van Het Klokhuis.

Bron: ANP/RTL Boulevard