Ga naar de inhoud
Entertainment

Radioland op de schop: Mediahuis neemt Radio Veronica, 100% NL en SLAM! over

Mediahuis, het moederbedrijf van onder meer 'De Telegraaf', heeft 'Radio Veronica' overgenomen van Talpa. Dat heeft Talpa maandag bekendgemaakt. Mediahuis neemt daarnaast ook radiozenders 100% NL, SLAM! en SUNLITE over van RadioCorp.

"We zijn blij dat we met deze wisseling van eigenaar hen meer zekerheid kunnen bieden over de toekomst van het merk"

De beslissing heeft te maken met de aanstaande veiling van de FM-frequenties. Vorig jaar bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat de landelijke FM-frequenties opnieuw moeten worden verdeeld. Het kabinet beperkt het aantal frequenties dat een aanbieder van commerciële radio mag hebben tot drie. Dat betekende dat Talpa, het moederbedrijf van Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica, in elk geval een van de vier huidige vergunningen zou kwijtraken. Van die vier stations wordt Radio Veronica het minst goed beluisterd, Radio 10 is het populairst.

Hoewel het nog niet is bevestigd of zenderbaas Rob Stenders na de overname van Mediahuis kan aanblijven in zijn huidige rol bij Radio Veronica, steunt hij de verhuizing wel. "Alle manieren om Veronica zoveel mogelijk kans te geven op een FM-frequentie zijn voor mij legitiem", laat de zenderbaas desgevraagd weten. "Dit zou wel eens de beste manier kunnen zijn."

Ook
lees ook:
Ook na hoger beroep: FM-frequenties moeten volgend jaar worden herverdeeld

Radio Veronica

Radio Veronica is een merk met een rijke historie, zegt Paul Römer, Managing Director Radio & Televisie van Talpa Network in een reactie. "De komst van Veronica binnen het omroepenstelsel was in 1960 de start van commerciële radio en daarmee de grondlegging van de radio zoals tegenwoordig nog te horen." Volgens Paul is Veronica 'na 63 jaar nog altijd één van de belangrijke spelers in het radiolandschap met een onderscheidende muziekprofilering'.

Met de verkoop aan Mediahuis heeft Radio Veronica een optimale uitgangspositie om ook in de toekomst een belangrijke plek in het radiolandschap te blijven behouden, zegt Paul. "We zijn blij dat we met deze wisseling van eigenaar hen meer zekerheid kunnen bieden over de toekomst van het merk."

Het is nog niet duidelijk wat de impact op het personeel zal zijn van de overname van Radio Veronica door Mediahuis. "De verkoop is ook van invloed op medewerkers die voor het merk werken. Daarvoor volgt een adviesaanvraag bij de Ondernemingsraad. We onderzoeken momenteel de personele consequenties en informeren daar eerst onze collega’s over", laat moederbedrijf Talpa Network desgevraagd weten.

Radiostation
lees ook:
Radiostation KINK lanceert nieuw jaren 80-kanaal

RadioCorp

"Toen ik het bedrijf zeventien jaar geleden oprichtte, kon ik nooit vermoeden dat we zo succesvol zouden worden met RadioCorp en zo lang zelfstandig zouden blijven", zegt RadioCorp-directeur Herbert Visser over de overname. "Met de snel veranderende mediaontwikkelingen is de overname door Mediahuis dan ook nu een logische stap waar we erg blij mee zijn."

Het huidige management van RadioCorp blijft in functie na de overname door Mediahuis.