Ga naar de inhoud
Entertainment

Culinair barbaar Jan de Hoop at jaren niks zonder laag appelmoes

Jan de Hoop Beeld © ANP

Pensionado Jan de Hoop (68) is dol op lekker eten en lust bijna alles, maar dat is niet altijd zo geweest. In zijn nieuwste column voor 'Margriet' schrijft de voormalig 'RTL Nieuws'-presentator dat hij, als hij 43 jaar geleden zijn partner Coen leert kennen, alleen maaltijden kan waarderen waar een flinke dot appelmoes bij zit.

"In de schilderachtige haven zaten alleen visrestaurants. En vis, daar moest ik echt niks van hebben"

Jan vindt alles waar geen appelmoes overheen kan lange tijd maar 'eng', zo pent hij over zijn vroegere obsessie. Ook drinkt hij lange tijd standaard een glas koude melk bij het hoofdgerecht. Een wijntje? Doe eens niet zo mal! 'In het begin vond ik alle wijn naar azijn smaken, maar geleidelijk aan begon in het lekker te vinden', biecht Jan op.

Inmiddels kan hij verschillende wijnsoorten onderscheiden, maar dat is vroeger wel anders. Dat heeft te maken met het feit dat Jan uit een behoudend nest komt en veel voor hem nieuw is. Zo maakt hij dankzij Coen ook kennis met de Chinese en Griekse keuken. Maar of dat nou zo’n succes is...

Jan
Lees ook:
Jan de Hoop na pensioen overspoeld met aanvragen: 'Voor Expeditie Robinson bijvoorbeeld'

'Ik weet nog dat we in het begin van onze relatie het Griekse Piraeus bezochten. In de schilderachtige haven zaten alleen visrestaurants. En vis, daar moest ik echt niks van hebben', vervolgt Jan. 'Uiteindelijk is de zoon van de eigenaar op zijn brommer bij de buren, speciaal voor mij, een biefstukje gaan halen. Erg gênant.'

De grote doorbraak vindt plaats tijdens een vakantie in Mexico, als Jan besluit het biefstukje voor 'n keer links te laten liggen en zich waagt aan een schotel met uitdagende vissoorten. 'Ik bleek het allemaal erg lekker te vinden', vertelt Jan, die inmiddels alles eet, trots.

Jan
Lees ook:
Jan de Hoop levert mok en trui in bij Beeld & Geluid

De voormalig presentator geeft in juni van 2022 het RTL Nieuws-stokje door aan zijn opvolgers, op wie hij 'buitengewoon trots' is. Wat hij precies van hen vindt zie je in onderstaande video:

Jan de Hoop trots op zijn opvolgers: 'Heel leuk om te zien'

01:24