Ga naar de inhoud
Entertainment

Marlies uit Idols blikt terug op heftige tijd in Better Than Ever: 'Mijn man werd blind'

Marlies Schuitemaker in Better Than Ever Beeld © RTL/screenshot Better Than Ever 30 maart

Na haar deelname aan 'Idols' in 2004 staat Marlies Schuitemaker een mooie maar ook verdrietige tijd te wachten. In 'Better Than Ever' blikt de zangeres, die deze vrijdag 42 wordt, terug op enkele moeilijke momenten. De meedogenloze kritiek op haar uiterlijk tijdens 'Idols', bijvoorbeeld. Maar ook de tijd waarin haar man, die in de nineties furore maakt als zanger, blind wordt.

"De schade die al veroorzaakt was aan de oogzenuw was onomkeerbaar"

Marlies doet in 2004 mee aan Idols. Ze wordt vierde en vormt een eigen band. Via haar drummer leert ze destijds zanger Robby Valentine kennen, die in de jaren negentig een hit scoort met Over and Over Again. De vonk springt over, Marlies tourt met hem door onder meer Japan, de twee trouwen in 2017 en krijgen samen een dochter die nu tien jaar is. Klinkt als een fantastisch leven, maar in 2016 breken 'ontzettend verdrietige jaren' aan. Robby, die in het echt Robert Kempe heet, wordt blind.

"Hij verloor in 2016 het zicht door een ooginfectie in zijn rechteroog", vertelt Marlies. In coronatijd begint ook het zicht in zijn linkeroog te verslechteren. "Dus ik belde het ziekenhuis. 'Ja maar mevrouw, het is lockdown'", vertelt ze over de wachtlijst waarop Robert geplaatst wordt. De toestand verslechtert in rap tempo. "Na de lockdown mocht hij komen en toen zag hij nog maar iets van zeven of tien procent. Toen heeft hij een spoedoperatie gekregen voor de oogboldruk, maar de schade die al veroorzaakt was aan de oogzenuw was onomkeerbaar."

Laise
Lees ook:
Laise Sanches in Better Than Ever: 'Adlicious ging kapot door schuld van 200.000 euro'

Marlies, die nog altijd droomt van een succesvolle solozangcarrière, omschrijft hoe haar man gaat revalideren in een blindeninstituut. "Dan was ik natuurlijk bij die kleine. Echt megaheftige tijd. Voor hem het ergste hoor, ik vind het altijd een beetje verwend klinken als ik zeg dat ik het ook zwaar heb." Maar, beaamt ze na erkennende woorden van Waylon: "Je moet er samen je schouders onder zetten." 

"En nu is het tijd voor jou", zegt Waylon, als introductie op haar optreden in Better Than Ever. "Wat ga je doen?" "I Want It All van Queen", antwoordt Marlies glunderend. "Juist! We gaan niet bescheiden doen." Ze vult aan: "Het is een beetje mijn thema. Niet alles kan, maar ik wil alles wel."

Raffaëla
Bekijk ook:
Raffaëla Paton voor het eerst in jaren clean op het podium in Better Than Ever

Op haar tijd in Idols blikt Marlies met gemende gevoelens terug. Het is een 'toffe springplank' geweest, maar ze houdt aardig wat mentale schade over aan de negatieve reacties op haar uiterlijk. "Ik heb duizenden keren gelezen dat ik toch wel de lelijkste was die erbij zat", aldus Marlies. Ze omschrijft hoe ze in die tijd soms op straat, zonder make-up op onderweg naar de supermarkt, wordt gevraagd om op de foto te gaan. "Dat wordt dan gepost op zo'n forum en dan staan er tig reacties van: 'Jezus, wat is die lelijk in het echt.'" 

Marlies ondervindt daar ook na haar Idols-deelname nog 'jarenlang' de impact van. "Als ik kon kiezen tussen óf zonder make-up de straat op en nog even gauw eten kunnen halen óf dan maar geen eten in huis, werd het echt optie twee."

Better Than Ever is iedere donderdag om 20.30 uur te zien op RTL 4 en kun je hier terugkijken.