Ga naar de inhoud
Entertainment

BN'ers reageren bedroefd op overlijden Wim de Bie: 'Wat een held'

Wim de Bie Beeld © ANP

Bekende Nederlanders reageren maandag bedroefd op het nieuws dat Wim de Bie, van het bekende cabaretduo Van Kooten en De Bie, op 83-jarige leeftijd is overleden. Wim was al jarenlang ernstig ziek.

"Rust zacht lieve Wim"

Acteur Kasper van Kooten, de zoon van Kees van Kooten met wie Wim jarenlang een duo vormde, laat via een bericht op Twitter weten te rouwen om de dood van Wim. 'Rust zacht lieve Wim', schrijft hij. Verder wenst Kasper geen commentaar te geven. Zijn vader, Kees van Kooten, gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

Ook cabaretier Jochem Myjer staat stil bij het overlijden van Wim. 'Wat een held', laat hij weten via Twitter. 'Een absolute legende is niet meer', schrijft mediakenner Rob Goossens op het sociale platform.

Cabaretier
lees ook:
Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

BBB-politica Caroline van der Plas zegt 'verdrietig' te worden door het overlijden van Wim. 'Wat een held. En wat waren hij en Kees van Kooten hun tijd ver vooruit met Van Kooten en De Bie. Zelfs mijn kinderen vinden het nog geweldig om terug te zien.'

Radio-dj Michiel Veenstra roemt Wim om zijn werk. 'Je zal toch zo'n legendarisch oeuvre achterlaten als Wim de Bie (en Kees van Kooten)', schrijft hij in een reactie op het overlijden van de theatermaker. 

Presentator Frits Spits noemt Wim 'een groot kunstenaar'. 'Iemand die ons met Kees van Kooten een spiegel voorhield, richting bepalend voor mijn generatie. Ik wens iedereen die dicht bij hem stond alle mogelijke sterkte. Ik zal hem nooit vergeten.'

Wim
lees ook:
Wim de Bie verrast door dankwoord koning

Samen maakten Van Kooten en De Bie satirisch theater. Ook maakten zij in de jaren zeventig, tachtig en negentig iconische televisieprogramma’s voor de VPRO. In de jaren zestig maakten als de Klisjeemannetjes programma’s voor de radio en traden ze op in het tv-programma Hadimassa.

Van 1974 tot 1998 was het duo in eigen producties regelmatig te zien op de Nederlandse televisie, onder andere in het Simplisties VerbondVan Kooten en De Bie en Keek op de Week.

Voor hun werk ontvingen Van Kooten en De Bie twee keer de Zilveren Nipkowschijf en een Ere-Nipkowschijf. Naast tv-programma’s maakten Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1986 de Bescheurkalender, een dagkalender met humoristische teksten en beelden.

'Hoogleraar van de satire': dit was Wim de Bie (83)

02:11