Ga naar de inhoud
VAN ONZE PARTNER MCDONALD'S

Nienke Plas dankbaar voor Ronald McDonald Kinderfonds: 'Wilt sterk zijn voor je kindje'

Deze hele week vraagt RTL Boulevard aandacht voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Dankzij het Ronald McDonald Kinderfonds kunnen gezinnen met een ziek kind dicht bij elkaar zijn. Nienke Plas, Anky van Grunsven en Yvon Jaspers weten als geen ander hoe belangrijk de Ronald McDonald Huizen zijn.

"Je kunt al bijna niet ontspannen als je kind zo ziek is, maar is zo'n huiskamer lukt dat wel veel beter"

Nienke Plas dankbaar voor Ronald McDonald Kinderfonds

05:23

Als je kind ernstig ziek is, wil je natuurlijk dag en nacht bij jouw kind zijn. Elke dag twee uur of langer op en neer rijden, is dan ook nauwelijks te doen. Daarom zijn er de Ronald McDonald Huizen. Dé manier om als familie dicht bij elkaar te kunnen zijn. Het Kinderfonds zorgt ervoor dat ouders, broertjes en zusjes op loopafstand van het ziekenhuis kunnen slapen waar het zieke kind is opgenomen.

Iemand die zelf heeft meegemaakt hoe belangrijk de Ronald McDonald Huizen zijn, is Anky van Grunsven. Haar zoon werd tien weken te vroeg geboren. Dankzij het Ronald McDonald Kinderfonds kan ze dicht bij haar pasgeboren kindje blijven. "Je zit in een situatie die niet prettig is. Dan is het wel heel erg fijn als je wordt opgevangen in een Huis en voor jezelf een plek kunt vinden", vertelt ze over haar tijd in het Ronald McDonald Huis. Ook aan de vrijwilligers heeft Anky veel steun, omdat ze bij hen haar hart kan luchten: "Zij geven je een andere kijk op dingen, omdat je er zelf zo middenin zit en gefocust bent. Dan is het fijn dat je iemand spreekt, die het ook meegemaakt heeft."

Robert
Lees ook:
Robert ten Brink is 20 jaar ambassadeur Ronald McDonald Kinderfonds: 'Gaat me enorm aan het hart'

In twaalf ziekenhuizen in Nederland vind je ook de Ronald McDonald Huiskamers; huiselijke rustpunten midden in het ziekenhuis. YouTube-ster en presentatrice Nienke Plas maakte daar eind januari dankbaar gebruik van als haar dochtertje met spoed moet worden geopereerd aan haar hart. "Dat was heel fijn, want je staat soms in de ziekenhuiskamers van de kids met heel veel piepjes en alarmen", vertelt ze aan RTL Boulevard. "Op een gegeven moment wil je je heel even terugtrekken, even zitten op een bank in een huiselijke sfeer. En dan is het heel fijn dat er zo’n Huiskamer is gefaciliteerd. Het hielp mij om heel even uit de rollercoaster te stappen waarin ik terecht was gekomen."

Ze vervolgt: "Als je dan in een setting zit waarin je iets kan vergeten, kan je zelf ook even ontspannen. Want al die stress in je lijf is ook niet goed. Je wilt gezond en sterk zijn voor je kindje. En op zo’n moment kun je even opladen. Daarom vond ik het zo fijn."

Nienke
Bekijk ook:
Nienke Plas dankbaar voor 'warme deken' tijdens spoedopname dochter Harley

Yvon Jaspers is al sinds 2004 ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. In 2015 maakte ze op een heel andere manier kennis met de Ronald McDonald Huizen als haar dochtertje Keesje van een paard valt en op de intensive care belandt.  "Ik voelde zó hoe belangrijk het was. Je hele leven staat op z’n kop, alles is eng, akelig en onbekend. Je bent onzeker en zó bezorgd. En dan krijg je een soort warme deken over je heen: wij zorgen voor jou. (...) Je bent dan even – op loopafstand – van je kind, maar wel even in de gewone wereld. Je kunt al bijna niet ontspannen als je kind zo ziek is, maar in een Ronald McDonald Huiskamer lukt dat wel veel beter."

Om
Lees ook:
Om deze reden ontbreekt de hond van Yvon Jaspers in nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw

Al vanaf het eerste uur is McDonald’s trouwe partner van het Ronald McDonald Kinderfonds. Sinds de oprichting van het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland, in 1985, werken McDonald’s en het Kinderfonds samen, met als doel: families dicht bij elkaar brengen. McDonald’s zorgt jaarlijks voor een bijdrage aan het Kinderfonds. Zo wordt er onder andere van elk verkocht Happy Meal een deel gedoneerd. En ook lokaal doen de Franchisenemers veel voor het Kinderfonds. Zij doneren jaarlijks een bedrag en zetten zich daarnaast op allerlei manieren in met hartverwarmende (sponsor)acties, zoals Moederdag-ontbijtjes verzorgen in de Huizen of deelname aan HomeSports Events georganiseerd door het Kinderfonds.

Inmiddels zijn er in Nederland 11 Ronald McDonald Huizen, 12 Ronald McDonald Huiskamers en 3 vakantiehuizen. De Huizen zijn dicht bij (kinder)ziekenhuizen in het hele land. In de Huiskamers, midden in de ziekenhuizen, vinden ouders, broertjes en zusjes even rust tussen behandelingen door. En in de volledig aangepaste vakantiehuizen kunnen families met een ziek of zorgintensief kind ontspanning vinden.

Het
Bekijk ook:
Het Ronald McDonald Huis heeft steun geboden aan ouders Baer

Zo werkt het:

  • Sms het woord NACHT naar 7171. Daaraan zijn geen extra kosten verbonden. Je betaalt je gebruikelijke sms-kosten.
  • Je ontvangt automatisch een gratis sms. Daarin staat een link naar een online donatiepagina. Klik op de link om de pagina te openen op je mobiel.
  • Op deze pagina kun je snel en veilig een mooi bedrag overmaken voor de Ronald McDonald Huizen. Doneren is mogelijk vanaf 1 euro. Overmaken kan vanaf elke rekening in Nederland.
  • Heb je gedoneerd via de link? Dan ontvang je een bedankje van het Ronald McDonald Kinderfonds.