Ga naar de inhoud
Entertainment

Carice van Houten niet bang voor aanhouding bij klimaatprotest

Carice van Houten Beeld © ANP

Carice van Houten (46) was niet bang om te worden opgepakt tijdens haar deelname aan de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 op 11 maart. Dat vertelt de actrice aan Halina Reijn (47) in hun podcast 'Carice & Halina'.

"Ik had op een gegeven moment ook zoiets van: gooi me maar in de lik"

In de nieuwe aflevering van de podcast, die woensdag is verschenen, vertellen de twee vriendinnen over hun week. "Ik heb gedemonstreerd", vertelt Carice. Ze heeft 'heel fanatiek' actieborden geknutseld voor de demonstratie van de klimaatactiegroep tegen fossiele subsidies, vervolgt ze, met leuzen die verwijzen naar de serie Game of Thrones en de film Zwartboek, waar de actrice in te zien was.

Carice
Lees ook:
Carice van Houten steunt klimaatactie uit 'angst voor toekomst zoontje'

Carice vertelt dat honderden mensen tijdens het protest zijn gearresteerd. Daarop vraagt Halina aan haar of ze bang was om zelf ook te worden opgepakt. "Dacht je op een bepaald moment: o god, nu word ik naar de gevangenis gebracht?" Carice antwoordt van niet. "Ik had op een gegeven moment ook zoiets van: gooi me maar in de lik. Ik wist ook precies wat er dan zou gebeuren, ik heb ook een actietraining gedaan van tevoren, wat je dan moet doen als mensen je oppakken."

Carice
Lees ook:
Carice van Houten deelt jeugdtrauma: 'Veel mensen in een kist gezien'

Het is 'allemaal geweldloos', legt de actrice uit. "Dat is hun hele regel, dat ze altijd geweldloos zijn. Dus als je wordt opgepakt, dan moet je niet je arm omhoog doen, dan ben je al geweld aan het terug plegen." De actie zorgde voor veel publiciteit, reageert Halina. "Ook heel veel gezeik hoor", reageert Carice, die ook haters over zich heen kreeg.

Beste vriendinnen Halina en Carice komen met nieuw project: ‘Oude koeien worden uit de sloot gehaald’

02:00