Ga naar de inhoud
VAN ONZE PARTNER MCDONALD'S

Robert ten Brink is 20 jaar ambassadeur Ronald McDonald Kinderfonds: 'Gaat me enorm aan het hart'

Ronald McDonald Kinderfonds Beeld © RTL

Deze week vraagt RTL Boulevard aandacht voor het Ronald McDonald Kinderfonds. In onze uitzendingen natuurlijk, maar ook online. Daarom leggen we hier, samen met Kinderfonds-ambassadeur Robert ten Brink (67), alvast uit waarom we dit doel zo belangrijk vinden. En hoe jij kunt helpen.

"Mijn vrouw en ik sliepen destijds op een matrasje naast het kinderbedje"

Het zal je maar gebeuren: je kind is ernstig ziek en moet worden opgenomen in het ziekenhuis, ver van huis. Elke dag twee uur of langer op en neer rijden: dat is nauwelijks te doen, en al zeker niet in de rollercoaster waarin jij en je gezin nu belanden. Zelfs al zou je het er met liefde voor over hebben, je wilt natuurlijk het liefst bij je kind blijven.

Daarom zijn de Ronald McDonald Huizen in het leven geroepen. Een manier om als familie dicht bij elkaar te kunnen zijn. Het Kinderfonds zorgt ervoor dat ouders, broertjes en zusjes op loopafstand van het ziekenhuis kunnen slapen waar het zieke kind verblijft. En dat werkt: 96 procent van de ouders geeft aan de zorg voor hun kind beter vol te houden dankzij een plek in het Ronald McDonald Huis.

Robert
Lees ook:
Robert ten Brink herenigt na All You Need Is Love alsnog Maaike en haar baby daddy

Al vanaf het eerste uur is McDonald’s trouwe partner van het Ronald McDonald Kinderfonds. Sinds de oprichting van het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland, in 1985, werken McDonald’s en het Kinderfonds samen, met als doel: families dicht bij elkaar brengen. McDonald’s zorgt jaarlijks voor een bijdrage aan het Kinderfonds. Zo wordt er onder andere van elk verkocht Happy Meal een deel gedoneerd. En ook lokaal doen de Franchisenemers veel voor het Kinderfonds. Zij doneren jaarlijks een bedrag en zetten zich daarnaast op allerlei manieren in met hartverwarmende (sponsor)acties, zoals Moederdag-ontbijtjes verzorgen in de Huizen of deelname aan HomeSports Events georganiseerd door het Kinderfonds.

Inmiddels zijn er in Nederland 11 Ronald McDonald Huizen, 12 Ronald McDonald Huiskamers en 3 vakantiehuizen. De Huizen zijn dicht bij (kinder)ziekenhuizen in het hele land. In de Huiskamers, midden in de ziekenhuizen, vinden ouders, broertjes en zusjes even rust tussen behandelingen door. En in de volledig aangepaste vakantiehuizen kunnen families met een ziek of zorgintensief kind ontspanning vinden.

Robert
Lees ook:
Robert ten Brink trouwt Guus Meeuwis en Manon Meijers in Portugees resort

Bij RTL Boulevard besteden we deze week aandacht aan het Kinderfonds, en dat doen we natuurlijk niet zomaar. Ons doel: 6.000 overnachtingen in een Ronald McDonald Huis voor ouders met zieke kinderen. Al met één sms’je kun jij bijdragen. Als je NACHT sms’t naar 7171 help jij ons dit mooie doel te behalen. Let op: deze sms is nog geen donatie. Zie voor de precieze instructies het kader hieronder:

Zo werkt het:

  • Sms het woord NACHT naar 7171. Daaraan zijn geen extra kosten verbonden. Je betaalt je gebruikelijke sms-kosten.
  • Je ontvangt automatisch een gratis sms. Daarin staat een link naar een online donatiepagina. Klik op de link om de pagina te openen op je mobiel.
  • Op deze pagina kun je snel en veilig een mooi bedrag overmaken voor de Ronald McDonald Huizen. Doneren is mogelijk vanaf 1 euro. Overmaken kan vanaf elke rekening in Nederland.
  • Heb je gedoneerd via de link? Dan ontvang je een bedankje van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Robert ten Brink: ‘Wij sliepen destijds op een matrasje’

Presentator Robert ten Brink is dit jaar precies 20 jaar ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Toen hij daar destijds voor gevraagd werd, stond het doel bijzonder dicht bij hem: zijn oudste dochter had niet lang daarvoor met een dubbele longontsteking in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam gelegen. “In die tijd moest het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland nog gebouwd worden. Mijn vrouw en ik mochten bij Gods gratie op een matrasje naast het kinderbedje slapen. Dat was toen verre van gebruikelijk, dus wij waren ontzettend blij dat wij die mogelijkheid kregen.” Roberts vrouw Roos was in deze tumultueuze periode zwanger van hun tweede kind. “Haar hebben we Emma genoemd, naar het ziekenhuis.”

Robert
Lees ook:
Robert ten Brink benadrukt belang van Ronald McDonald-huizen

Robert begreep dus meteen hoe belangrijk de Ronald McDonald Huizen zijn. “Het is een doel dat me, nog steeds, enorm aan het hart gaat. Ook omdat ik in die twintig jaar zeer regelmatig in de Huizen ben geweest, om bijvoorbeeld een promofilmpje te maken. Eén keer heb ik er zelf geslapen. Dat was de miljoenste overnachting in een Ronald McDonald Huis in Nederland.”

Ondanks dat Robert zich in dat soort gelegenheden absoluut niet wil opdringen bij de bewoners - “Daar zit niemand op te wachten; zij zijn wel met andere dingen bezig op zo’n moment” - ontmoette hij in de loop der jaren veel ouders met wie hij in gesprek raakte. “Die momenten zijn me bijgebleven. Eén ontmoeting in het bijzonder. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar ik was om een filmpje op te nemen, ontmoette ik een jongetje van drie jaar oud. Hij had een kaal hoofdje en stond rechtop in zijn bed, met zijn vader ernaast. De vader vertelde me, bijna tussen neus en lippen door, dat zijn zoontje vandaag een beetje zielig was. Want zijn vriendje was net overleden.” Robert herinnert zich hoe hij na dat gesprek even naar buiten moest om wat hij net had gehoord te verwerken. “Zoiets is natuurlijk afschuwelijk. Dit is zeker vijftien jaar geleden, maar het went nooit.”

‘Bij uitstek het doel waarbij ik me thuis voel’

Robert benadrukt dat het niet alleen gaat om kinderen die eenmalig in het ziekenhuis belanden. “Sommige ziektes waaraan je vroeger overleed zijn nu chronisch. Dat is goed nieuws, maar daardoor moeten veel kinderen regelmatig langer in het ziekenhuis bivakkeren. Ook voor hun ouders zijn de Ronald McDonald Huizen van groot belang.”

Als ambassadeur ontmoette Robert naast ouders en kinderen ook vrijwilligers van het Ronald McDonald Kinderfonds. “Het Kinderfonds heeft ruim 1.900 vrijwilligers die de Huizen draaiende houden. Dat is prachtig. Het is bovendien een transparante organisatie waarbij het geld op een goede plek terechtkomt. Voor mij is het bij uitstek het doel waarbij ik me thuis voel.”

Vanavond vertellen Eddy Zoëy en Luuk Ikink je in RTL Boulevard meer over de actieweek. Dat zie je om 18.35 uur op RTL 4.

Wil je zelf je steentje bijdragen? SMS dan NACHT naar 7171 (zie hierboven voor de instructies). Doneren kan ook online.