Ga naar de inhoud
Entertainment

J.K. Rowling blijft achter omstreden transgender-uitspraken staan

J.K. Rowling Beeld © ANP

J.K. Rowling (57) blijft achter haar omstreden uitspraken over transgenders staan die ze een paar jaar geleden op Twitter deed. Dat zegt de Britse schrijfster dinsdag in de vijfde aflevering van de podcast 'The Witch Trials of J.K. Rowling'.

"Ik sta achter elk woord dat ik toen schreef"

De Harry Potter-auteur bekritiseerde in juni 2020 op Twitter een artikel waarin de omschrijving 'mensen die menstrueren' voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. In de reacties die daarop volgden werd haar dat kwalijk genomen, omdat bijvoorbeeld ook transgender mannen kunnen blijven menstrueren.

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling niet verrast door Harry Potter-succes onder gay tieners

Anno 2023 heeft Rowling geen spijt van haar tweet. "Ik sta achter elk woord dat ik toen schreef", aldus de schrijfster. "Maar ik moet zeggen, veel Potterfans stonden toen ook achter me. Velen van hen waren dankbaar voor wat ik zei."

In de eerste aflevering van de podcast zei Rowling nog dat ze verkeerd begrepen was en dat ze niemand van streek wilde maken. In aflevering vijf zegt de schrijfster dat de opmerking voortkwam uit haar eigen woede op een artikel met in de kop de term 'mensen die menstrueren'.

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling niet bezig met haar nalatenschap, maar met het nu

"Ik zag dat als een grote ongelijkheid en iets als mensen die vrouwen de mond probeerden te snoeren", zegt Rowling. "Ik was boos, ik was onbezonnen. Was het mijn doel om een bom te droppen? Nee. Ik probeerde juist mijn eigen woede te bedwingen. En zo ontstond het."