Ga naar de inhoud
Entertainment

NOS erkent dat zij dingen 'niet goed hebben gedaan' in zaak De Vries

Marijn de Vries Beeld © ANP

De NOS beaamt dat er vorig jaar contact met oud-wielrenner Marijn de Vries (44) is geweest over de melding van grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport die zij in 2016 deed. In een reactie op de column die Marijn daar vrijdag over schreef in 'NRC' erkent de omroep dat zij daarbij 'dingen niet goed hebben gedaan'.

"Natuurlijk weiger je dat gesprek"

'De NOS heeft vorig jaar contact met Marijn gehad en erkend dat we dingen niet goed hebben gedaan en dat we in 2016 onvoldoende aandacht hebben besteed aan wat ze heeft ervaren', luidt de verklaring van de omroep. 'Haar column maakt opnieuw duidelijk hoeveel impact dit op haar heeft gehad. En dat is pijnlijk. We hebben haar vorig jaar ook uitgenodigd om in gesprek te blijven, maar daar is ze niet op ingegaan.'

De omroep geeft verder aan dat de gebeurtenissen zoals Marijn die omschrijft in haar column 'passen bij het beeld dat uit onze inventarisatie naar voren komt en waar de NOS extra stappen tegen onderneemt'. 'Door signalen van grensoverschrijdend gedrag eerder te signaleren en adequater daarop te acteren', voegt de omroep toe.

Journalist
Lees ook:
Journalist Marijn de Vries deed melding van wangedrag bij NOS Sport

In een column voor NRC schrijft Marijn vrijdag dat zij zes jaar geleden melding deed van ongewenst gedrag door een medewerker van NOS Sport. Tijdens werkzaamheden voor de Tour de France maakte ze drie weken lang deel uit van het NOS-programma De Avondetappe op locatie. Volgens een schema reed zij iedere dag in een auto met een collega die vulgaire taal uitsloeg. Na een melding bij een eindredacteur kon ze weliswaar in een andere auto meerijden, maar werd er verder niets ondernomen.

Nadat vorig jaar de misstanden bij The Voice aan het licht waren gekomen, besloot Marijn opnieuw naar de NOS te stappen met haar verhaal. 'En stel je voor dat je dan een gesprek aangeboden krijgt met dezelfde hoofdredacteur die je al eens sprak. Hij wil je gaan vertellen dat jij degene bent die zich alles verkeerd herinnert. Natuurlijk weiger je dat gesprek.'

Journalist
Lees ook:
Journalist Marijn de Vries krijgt veel steun na column over NOS Sport

De column volgt op een inventarisatieverslag waarin de NOS donderdag bekendmaakte dat er bij de omroep meldingen zijn binnengekomen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een tijdsbestek van ruim twintig jaar. Er zijn door de NOS geen namen genoemd van personen over wie klachten zijn binnengekomen. Presentator Jack van Gelder vertelde donderdag in HLF8 dat er twee meldingen over hem zijn gedaan.

Bron: ANP/RTL Boulevard
Meer over