Ga naar de inhoud
Entertainment

Kensington wint Edison Pop-oeuvreprijs

Beeld © ANP

Kensington is dit jaar tijdens het Edison-gala de winnaar geworden van de oeuvreprijs. Mede door het vertrek van zanger Eloi Youssef (34) vindt de jury dit 'hèt moment om de band de erkenning te geven die hen ruimschoots toekomt.'

"Een bijzondere band die veertien jaren successen vierde en albums en songs nalaat die deels al tijdloos zijn gebleven"

Kensington ontstond in 2005 maar boekte pas zijn eerste successen in 2008 toen drummer Niles Vandenberg bij de groep, die verder bestaat uit Casper Starreveld en Jan Haker, kwam. In de veertien jaar daarna groeide Kensington uit tot een van de succesvolste bands van Nederland met talloze Ziggo Dome-shows, festivaloptredens in binnen- en buitenland en zelfs een uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

Maan
Lees ook:
Maan en Goldband belangrijkste winnaars op Edison-gala

"Het avontuur leverde een uniek, eigenzinnig oeuvre op waarin ze zichzelf steeds uitdaagden door open te staan voor nieuwe stijlen, invloeden, ideeën en door telkens de lat voor zichzelf hoger te leggen", staat in het juryrapport. "Kortom, een bijzondere band die veertien jaren successen vierde en albums en songs nalaat die deels al tijdloos zijn gebleven en de tand des tijds zullen doorstaan."

Youssef maakte in november 2021 bekend dat hij eind 2022 uit Kensington zou stappen. "Er is geen ruzie of onenigheid, maar wel een verschil in toekomstvisie", zo verklaarde de band destijds. Afgelopen september speelde Kensington zijn laatste shows in deze samenstelling. De overige leden willen na het vertrek van Youssef verder. Het is nog niet bekend op welke manier.

Stiekem
Lees ook:
Stiekem van Maan en Goldband is uitgeroepen tot song van het jaar

Na Edisons in de categorie Rock (in 2015, 2017 en 2020) is de oeuvreprijs Kensingtons vierde Edison. In de afgelopen jaren kregen onder anderen Extince, Ilse DeLange, Willeke Alberti en The Opposites een award voor hun gehele repertoire. Vorig jaar ging de oeuvreprijs naar Guus Meeuwis.

Bron: ANP/RTL Boulevard